ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 12:30:59μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
26
Ιουνίου

Πωλήθηκε σε τιμή ρεκόρ πίνακας για την Ελλάδα του 19ου αιώνα

Κατηγορία Εικαστικά

Ένα σπάνιο αριστούργημα του Louis Dupré πωλήθηκε την Πέμπτη σε δημοπρασία του γνωστού οίκου Sotheby's στο Παρίσι στην τιμή των 289.500 ευρώ. Η τιμή πώλησης αποτελεί ποσό ρεκόρ δημοπρασίας για τον καλλιτέχνη.

Το έργο αποτελεί ένα πορτρέτο του Γάλλου Πρόξενου, Louis-Sébastien Fauvel, με φόντο την Ακρόπολη της Αθήνας. Μέσα από αυτό ο γνωστός ζωγράφος αντανακλά το ενδιαφέρον της Γαλλίας προς την Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα - στην ιστορία της, την τέχνη της και τη σύγχρονη κατάσταση, δεδομένου ότι προσπαθούσε να απελευθερωθεί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

 

Ο Dupré σπούδασε με τον David και ήταν ο επίσημος καλλιτέχνης του Jérôme Bonaparte στο Kassel (Westphalia). Ο ίδιος επισκέφτηκε την Ελλάδα από τον Φεβρουάριο έως τον Απριλίου του 1819, και ο πίνακάς του δείχνει ξεκάθαρα το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη για τα κλασικά μνημεία τα οποία επισκέφθηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα.

 

Στο έργο, ο Γάλλος πρόξενος απεικονίζεται δίπλα σε ένα καλούπι μιας μετόπης από τον Παρθενώνα, που δείχνει τον Λαπίθη να μάχεται τον Κένταυρο, που έγινε σύμβολο των διαφορών μεταξύ της Γαλλίας και της Αγγλίας στις αρχές της δεκαετίας του 19ου αιώνα κατά τη διάρκεια της απόκτησης των αρχαιοτήτων.

 

Ανακαλύφθηκε από τον Fauvel στην Αθήνα, στις 12 Δεκέμβρη του 1788, αλλά, καθώς μεταφερόταν στη Γαλλία, δεσμεύτηκε από τον βρετανικό στόλο και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στο Βρετανικό Μουσείο.

Πηγή:zougla.gr

Διαβάστηκε 321 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα