ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 10:16:56μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 44
11
Ιουλίου

Στην Ουάσιγκτον ταξιδεύει ο «Ποσειδώνας» του Γιώργου Ζογγολόπουλου

Κατηγορία Εικαστικά

Το εμβληματικό έργο του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου «Ποσειδώνας», ύψους 3,90 μέτρων από ανοξείδωτο χάλυβα, πρόκειται να εγκατασταθεί μόνιμα στον περιβάλλοντα χώρο του νέου κτηρίου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου George Washington, σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πρωτεύουσας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.


Το γλυπτό, το οποίο αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, περιλαμβανόταν στη βραβευμένη σύνθεση του Γιώργου Ζογγολόπουλου με τους υδάτινους πίδακες της πλατείας Ομονοίας του 1960, όπου όμως ποτέ δεν τοποθετήθηκε. Έτσι, ό,τι δεν έκανε η Ελλάδα το αποκαθιστά η Αμερική, με καθυστέρηση 54 ετών.

 

Πολλά έργα του Ζογγολόπουλου βρίσκονται σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι εμβληματικές «Ομπρέλες» στην έδρα του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Στο Δήμο Φιλοθέης - Ψυχικού εγκαταστάθηκε, το 2010, το γλυπτό «Ποσειδώνας» μαζί με ακόμη πέντε γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού - πλατεία «Γιώργου Ζογγολόπουλου».

zoggolopoulos

Η συμφωνία του προέδρου του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, Νίκου Θεοδωρίδη, και του γενικού διευθυντή, Άγγελου Μωρέτη, με το Πανεπιστήμιο George Washington επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του νομικού, συλλέκτη και επιμελητή εκθέσεων Γιώργου Σταθόπουλου, απόφοιτου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου, που πρότεινε και συντόνισε το όλο εγχείρημα λόγω του κύρους του Πανεπιστημίου και της μοναδικής τοποθεσίας του πλησίον του Λευκού Οίκου.Στα εγκαίνια του «Ποσειδώνα», υπό την αιγίδα του προέδρου του Πανεπιστημίου George Washington την 1η Οκτωβρίου, θα παρευρεθούν διαπρεπείς Έλληνες της Αμερικής καθώς και της αμερικανικής κοινωνίας, όπως και επιμελητές μεγάλων Μουσείων, διαπρεπείς προσωπικότητες της τέχνης, της επιστήμης, Ακαδημαϊκοί κ.ά.. Παράλληλα, στους χώρους της σχολής Milken δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου George Washington θα πραγματοποιηθεί έκθεση αφιερωμένη στο Γιώργο Ζογγολόπουλο με επιλογές φωτογραφιών από εμβληματικά έργα μεγάλων διαστάσεων, εγκατεστημένα σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι να προβληθεί στο κοινό της Αμερικής το έργο του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα γλύπτη και η Σύγχρονη Ελληνική Γλυπτική γενικότερα. Η παρουσία του «Ποσειδώνα» στην Washington τιμά τόσο τον γλύπτη Γιώργο Ζογγολόπουλο όσο και την ελληνική τέχνη και την Ελλάδα στις ΗΠΑ και θα συμβάλει στην ανάπτυξη καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δράσεων μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής.

πηγή:naftemporiki.gr

Διαβάστηκε 271 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα