ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 1:58:32μ.μ.
31
Μαρτίου

Adagio – Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα

Κατηγορία Μουσική

Η προπώληση για όλες τις εκδηλώσεις του Adagio έχει αρχίσει

 

Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου | Του μοιρολογιού το μύρο | 8:30 μ.μ.

 

Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου | Beethoven: Missa Solemnis | 8:30 μ.μ.

 

Συμπαραγωγή | Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

Aίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

 

Στις φετινές συναυλίες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τη Μεγάλη Εβδομάδα, τον πρώτο λόγο έχει η ανθρώπινη φωνή, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τη μακραίωνη θρηνητική παράδοση του ελληνικού λαού, αλλά και μέσα από ανυπέρβλητα αριστουργήματα της δυτικής θρησκευτικής μουσικής με φωνητικά μέρη απαράμιλλης ομορφιάς. Τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου, στη μουσική παράσταση «Του μοιρολογιού το μύρο», έλληνες δεξιοτέχνες εστιάζουν στον έμμετρο δημοτικό λόγο και στο πένθιμο άσμα. Τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου, η Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης πλημμυρίζει από τις υποβλητικές μελωδίες της «Missa solemnis» [«Επίσημης λειτουργίας»] τουLudwig van Beethoven [Λούντβιχ βαν Μπετόβεν], της μεγαλοπρεπέστερης δημιουργίας του, η οποία σφράγισε ανεξίτηλα την παγκόσμια ιστορία της μουσικής. Ενός έργου-ορόσημου της εκκλησιαστικής εργογραφίας που δοξάζει τον Θεό υμνώντας ταυτόχρονα και τον Άνθρωπο.

 

Του μοιρολογιού το μύρο

 

Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου | 8:30 μ.μ.

 

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

 

Η πρώτη βραδιά του Adagio είναι αφιερωμένη στο μοιρολόι. Ένα επίλεκτο σχήμα συντελεστών θα παρουσιάσει, σε επιμέλεια Γιώργου Κωτσίνη (καλλιτεχνική διεύθυνση, έρευνα, εκτέλεση παραγωγής), την εξέλιξη από τον πένθιμο αναστεναγμό μέχρι τους γυναικείους θρήνους για τους νεκρούς και την αναπτυγμένη και ανεξάρτητη μορφή αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής. Μια συναυλία που αντανακλά ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την ζωή, την ψυχική δύναμη και την αξία της παράδοσης.

 

Τραγουδούν: Κώστας Τζίμας, Βασίλης Σερμπέζης, Γιώργος Γιαννίτσης, Παναγιώτης Αγγελακόπουλος και το πολυφωνικό συγκρότημα Ηπείρου Ισοκράτισσες. Ειδική συμμετοχή: Παντελής Θαλασσινός, Κατερίνα Παπαδοπούλου και ο πρωτοψάλτης Γρηγόρης Νταραβάνογλου. Ειδικός προσκεκλημένος: Christopher King.

 

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιώργος Κωτσίνης (κλαρίνο, καλλιτεχνική επιμέλεια), Κώστας Καραπάνος (βιολί), Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι, λαούτο), Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι), Στρατής Ψαραδέλλης (πολίτικη λύρα, πολίτικο λαούτο), Νικόλας Αγγελόπουλος (λαούτο), Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά), Γιάννης Πλαγιαννάκος (κοντραμπάσο), Ανέστης Ιωακειμίδης (λύρα Πόντου), Πάρις Περισυνάκης (λύρα Κρήτης), Γιώργος Σκορδαλός (λαούτο Κρήτης, τραγούδι). Χορεύουν: η Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου και το σωματείο Ελληνική παράδοση (επιμέλεια: Ευθυμία Ρούτη, Βασίλης Τσούνης), οι «Αργοναύτες Κομνηνοί» (επιμέλεια: Κώστας Σαββινίδης), οι Κουρήτες (επιμέλεια: Μανώλης και Γιώργος Παττακού) καθώς και ο Αποστόλης και ο Αλέξης Τασιούλης. Στην αφήγηση, η Δήμητρα Στογιάννη. Τον σχεδιασμό ήχου έχει αναλάβει ο Γιώργος Καρυώτης, ενώ τον σχεδιασμό φωτισμού και τις οπτικές προβολές υπογράφουν η Μαρία Αθανασοπούλου και ο Στράτος Τογανίδης. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Κώστα Χαραλάμπους.

 

Beethoven: Missa Solemnis

Mεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου | 8:30 μ.μ.

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

 

Συμπαραγωγή | Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

Tο αριστούργημα της ώριμης περιόδου του Ludwig van Beethoven, τη Missa Solemnis σε ρε μείζονα, έργο 123, παρουσιάζει στη φετινή πασχαλινή της συναυλία στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών–Ορχήστρα in Residence του Μεγάρου. Η μεγαλειώδης σύνθεση του σπουδαίου μουσουργού, η οποία θεωρείται από πολλούς ως το ύψιστο συμφωνικό έργο όλων των εποχών, διαπνέεται από ανυπόκριτη πίστη στον Θεό αλλά και στον άνθρωπο καθώς και από βαθιά ουμανιστικά ιδεώδη.

 

Τα φωνητικά μέρη ερμηνεύουν οι λυρικοί τραγουδιστές: Karen Leiber [Κάρεν Λάιμπερ] (υψίφωνος), Ingebor Danz [Ίνγκεμπορ Νταντς] (μεσόφωνος), Jenish Ysmanov [Zενίς Υσμάνοφ] (τενόρος) και Πέτρος Μαγουλάς (βαθύφωνος). Στο πόντιουμ, ο γερμανός αρχιμουσικός Christoph Poppen [Κρίστοφ Πόππεν]. Λαμβάνουν επίσης μέρος οι Χορωδίες της ΕΡΤ και του Δήμου Αθηναίων.

 

Πριν την έναρξη της συναυλίας έχει προγραμματιστεί (19:30) δωρεάν εισαγωγική ομιλία από φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ για τους κατόχους εισιτηρίων.

 

Τιμές εισιτηρίων

Του μοιρολογιού το μύρο (10/4)

7,5 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 10 € ● 15 € ●20 € ● 25 € ● 30 € ● 35 €

 

Beethoven: Missa Solemnis (12/4)

 

9 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 14 € ● 22 € ●

28 € ● 36 € ● 42 € ● 50 €

 

Eισιτήρια

 

210 72 82 333

megaron.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

 

Διαβάστηκε 49 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα