ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 7:31:45π.μ.
12
Σεπτεμβρίου

"Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου" στην Αθήνα

Κατηγορία Θέατρο και Χορός

Το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο Ελλάδας παρουσιάζουν την πρώτη «Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου», που θα φιλοξενηθεί στις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα, στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2022.

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου» αποτελεί μετεξέλιξη της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», η οποία πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2009 – 2018 σε σύνολο έξι διοργανώσεων. Στόχος της διοργάνωσης είναι η προβολή και η γνωριμία της σύγχρονης και συνεχούς εξελισσόμενης κυπριακής θεατρικής δημιουργίας στον ελλαδικό χώρο, η προώθηση αξιόλογων θεατρικών παραγωγών εκτός των κυπριακών συνόρων, καθώς και η δημιουργία ενός καλλιτεχνικού διαλόγου, με τα ελλαδικά θεατρικά σχήματα και το ελλαδικό κοινό.

 

Στην φετινή, πρώτη, διοργάνωση της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεάτρου», συμμετέχουν δύο παραγωγές οι οποίες παρουσιάστηκαν με επιτυχία στις κυπριακές θεατρικές σκηνές το 2020 και το 2021.

ACABALTOSTOL2

Η καταξιωμένη ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο και ερμηνεύει τον μονόλογο του πολυβραβευμένου Κρίστοφερ Χάμπτον, Μια ζωή γερμανική, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου και παραγωγή του Σατιρικού Θεάτρου και της Alpha Square, για μια μόνο παράσταση στην Κεντρική Σκηνή – Κτήριο Τσίλλερ στις 20 Σεπτεμβρίου.

 

Το θέατρο ΑντίΛογος παρουσιάζει την βραβευμένη παραγωγή, Περιμένοντας τον Γκοντό σε διασκευή και σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου, με τους ηθοποιούς Izel Seylani και Γιώργο Κυριάκου, στη Σκηνή «Κατίνα Παξινού» - Θέατρο Rex στις 21 Σεπτεμβρίου.

 

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου» διοργανώνεται από το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, με την στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Μορφωτικού Γραφείου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα – Σπίτι της Κύπρου.

 

 


ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

 

● ΜΙΑ ΖΩΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ του Κρίστοφερ Χάμπτον
Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2022, στις 21:00
ΚΤΗΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη καταθέτει μια συγκλονιστική ερμηνεία στο έργο του πολυβραβευμένου Κρίστοφερ Χάμπτον, Μια ζωή γερμανική. Για την ερμηνεία της αυτή, καθώς και για την πλούσια και πολυδιάστατη προσφορά της στα κυπριακά θεατρικά δρώμενα, τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ 2020.

 

Ο αριστοτεχνικός μονόλογος βασίζεται στη ζωή και τη μαρτυρία της Μπρουνχίλντε Πόμζελ (1911-2017), η οποία διατέλεσε γραμματέας του Τζόζεφ Γκέμπελς. Ο Χάμπτον άντλησε υλικό από τις μαρτυρίες που έδωσε η Πόμζελ, όταν επιτέλους έλυσε τη σιωπή της σε μια ομάδα Αυστριακών κινηματογραφιστών το 2016, λίγο πριν πεθάνει, στην ηλικία των 106 ετών.

 

Η παραγωγή Μια ζωή γερμανική, που παρουσιάστηκε σε πανελλήνια πρώτη τη θεατρική περίοδο 2019-2020 και συνεχίστηκε την περίοδο 2020-2021, αποτελεί την πρώτη σύμπραξη μεταξύ του Σατιρικού Θεάτρου και της Alpha Square.

 

▪ Διάρκεια: 100 λεπτά

 

Συντελεστές
Μετάφραση: Ανθή Ζαχαριάδου
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αραούζος
Σκηνικά-Κοστούμι: Λάκης Γενεθλής
Προβολές/Φωτογραφίες: Νίκος Μυλωνάς
Σχεδιασμός φωτισμού: Αχιλλέας Μουσκής
Χειρισμός προβολών και ήχου: Κώστας Χαραλάμπους
Επί σκηνής: Δέσποινα Μπεμπεδέλη

 

● ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΚΟΝΤΟ του Σάμιουελ Μπέκετ
Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022, στις 21:00
ΘΕΑΤΡΟ REX – ΣΚΗΝΗ «ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ»
Το θέατρο ΑντίΛογος, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Κώστα Σιλβέστρο, παρουσίασαν για πρώτη φορά στα κυπριακά θεατρικά δρώμενα το εμβληματικό έργο του Μπέκετ στην κυπριακή διάλεκτο, ελληνική και τουρκική.

 

Ο Σιλβέστρος τοποθετεί τους δύο ήρωες του έργου στην πράσινη γραμμή στη Λευκωσία και μέσα από την σκηνοθετική του προσέγγιση, υπογραμμίζει την έντονη ανάγκη για επικοινωνία των δυο ηρώων καταφέρνοντας να εξοστρακίσει κάθε εμπόδιο στην μεταξύ τους συνεννόηση, ακόμη και αυτό της γλώσσας.

 

Η παραγωγή Περιμένοντας τον Γκοντό από το θέατρο ΑντίΛογος, η οποία διέγραψε μια άκρως επιτυχημένη πορεία για δύο συνεχή χρόνια σε όλη την Κύπρο, αποτελεί την πρώτη κυπριακή παραγωγή που βραβεύτηκε στην Τουρκία στο Φεστιβάλ Θεάτρου Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης, λαμβάνοντας το Βραβείο Σκηνοθέτη και το Βραβείο Α’ ανδρικού Ρόλου -εξ ημισείας- στους Izel Seylani και Γιώργο Κυριάκου.

 

▪ Με ελληνικούς υπέρτιτλους
▪ Διάρκεια: 90 λεπτά

 

Συντελεστές


Σύλληψη/Σκηνοθεσία/Διασκευή: Κώστας Σιλβέστρος
Ηχητικό τοπίο: Αντώνης Αντωνίου
Σκηνογράφος/Ενδυματολόγος: Θέλμα Κασουλίδου
Σχεδιασμός φωτισμού: Κούλης Σιαμπτάνης
Βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλης Παφίτης
Χειρισμός φωτισμού: Κ.Σ. Ηχοτεχνική Εκδηλώσεις Λτδ
Μεταφράσεις: Μαρία Σιακαλλή
Φωτογραφίες: Χρίστος Αβρααμίδης
Επί σκηνής οι ηθοποιοί: Izel Seylani, Γιώργος Κυριάκου

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τιμές εισιτηρίων:
15 € γενική είσοδος
10 € εκπτωτικό (φοιτητές, σπουδαστές, άνεργοι, άνω των 65, ΑμεΑ)

 

Προπώληση εισιτηρίων:


▪ TICKET SERVICES - τηλεφωνικά: 210 72 34 567 - online: www.ticketservices.gr
▪ Ταμεία Εθνικού Θεάτρου, το βράδυ της κάθε παράστασης:
Κτήριο Τσίλλερ, στις 20 Σεπτεμβρίου 2022 (09:30 – 21:30)
Θέατρο Rex, στις 21 Σεπτεμβρίου 2022 (19:00 – 22:00)

 

Πληροφορίες παραστάσεων: τηλ. 210 52 88 170-171 και www.n-t.gr

 

 

 

Διαβάστηκε 48 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα