Η παράσταση, την οποία παρακολούθησαν πάνω από 13.000 θεατές, ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Αμερική, έπειτα από πρόσκληση του Ρόμπερτ Γουίλσον, για να παρουσιαστεί στο φετινό Watermill Center Summer Benefit Gala στη Νέα Υόρκη, στις 26 Ιουλίου.
Ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης θα παραμείνει στο Watermill για να κάνει ένα εργαστήριο με τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο διεθνές καλοκαιρινό πρόγραμμα. Θυμίζουμε πως στο περσινό Watermill Center Benefit, συμμετείχε η Ευαγγελία Ράντου η οποία ερμήνευσε το σόλο με τις καρέκλες από τη «Μήδεια» του Δημήτρη Παπαιωάννου. O άπιαστος εικονοκλάστης της Ομάδας Εδάφους και των Ολυμπιακών Αγώνων, πλησιάζει πλέον μια 30ετία στο σύγχρονο χοροθέατρο της τολμηρής αισθητικής. Τον έχουμε παρακολουθήσει από την αλλοτινή «Υψικάμινο» της Πάτρας και το Αρχαίο Ωδείο, ως το Θέατρο Χώρα και την ανακαινισμένη Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου μέχρι το Παλλάς και την Πειραιώς 260. Πάντα κατορθώνει να αιφνιδιάζει με τις κινούμενες συμβολικές του εικόνες και τις προκλητικές του αναφορές.
Στην παράσταση «Still Life», αντλώντας έμπνευση από το μύθο του Σίσυφου, ο χορογράφος παρουσιάζει τον άνθρωπο ως εργάτη στην ερημιά ενός - μεταφυσικής υφής - «πουθενά» να αναμετράται με τη βαρύτητα και την ελαφρότητα, την απάτη και την αλήθεια. Κάτω από έναν μεγάλο ουρανό, σε μια σκηνική ερημιά, ο άνθρωπος- εργάτης αναμετριέται με τη βαρύτητα των βασικών υλικών στην προσπάθειά του να ενωθεί με την ελαφρότητα του σύμπαντος που τον περιέχει.
Τα σώματα ισορροπούν και διασπώνται, δημιουργώντας οπτικές απάτες με στόχο να φωτίσουν σταδιακά τη σισύφεια αναζήτηση του ανθρώπου για νόημα. Εκτός από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, συμμετέχουν οι Παυλίνα Ανδριοπούλου, Μιχάλης Θεοφάνους, Αργύρης Πανταζάρας, Αριστείδης Σερβετάλης, Καλλιόπη Σίμου, Δρόσο Σκώτη.Ο ζωγράφος, δημιουργός κόμιξ, σκηνογράφος, ερμηνευτής, χορογράφος και σκηνοθέτης έχει αποδείξει ότι περνά με χαρακτηριστική άνεση από μεγάλα θεάματα, όπως η τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, σε λιτά ντουέτα, ενώ η ματιά του, είτε σε μυθικές μορφές όπως στη «Μήδεια», είτε στην οικεία αστική καθημερινότητα όπως στο «Μέσα», ανοίγει νέους κόσμους. Ο Δημήτρης Παπαιωάννου μέσα από τις δημιουργίες του υπενθυμίζει ότι δεν χρειάζονται πολλά για να δημιουργηθεί η μαγεία της τέχνης.
πηγή:naftemporiki.gr