ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021 - 2:24:53π.μ.

banner468x60

08
Φεβρουαρίου

Έρως, φιλία, αγάπη, συμπάθεια:

η μεταμόρφωση των εννοιών μαρτυράει το αδιάλειπτο φιλοσοφικό ενδιαφέρον για το πιο καταλυτικό συναίσθημα της ζωής. Παρακολουθούμε μερικές χαρακτηριστικές στιγμές της εννοιολογικής αυτής περιπέτειας. Ο έρως ως κοσμογονική δύναμη: η συνεισφορά της μυθολογίας (Ησίοδος, Εμπεδοκλής). Στον Πλάτωνα παρακολουθούμε την διαμάχη της «πανδήμου» και της «ουρανίας» Αφροδίτης. Ο Αριστοτέλης θέτει την φιλία ως το ενοποιητικό υπόβαθρο της κοινωνικής ζωής. Ο Χριστιανισμός εισάγει την έννοια της αγάπης (caritas): Άσμα ασμάτων, Παύλος, Αυγουστίνος. Μεσαίωνας: ιπποτική αγάπη, Αβελάρδος και Ελοΐζα, Carmina Burana. Ήξερε ο Διαφωτισμός να αγαπάει; Ρουσσώ (η νέα Ελοΐζα) και Ντιντερό (η μοναχή), libertines, liaisons dangereuses. Η «συμπάθεια» ως ψυχολογικό θεμέλιο της ηθικής: Χάτσεσον, Σμιθ, Χιουμ. Έρως και ποίηση: Σαίξπηρ, Γκαίτε, Μπάυρον. Η φιλοσοφία του έρωτα του Σόπενχαουερ και του Κίρκεγωρ. Έρως και θάνατος: Φρώυντ.

 

Εισηγητής


Περικλής Βαλλιάνος


Αναπλ. Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπουδές Κοινωνιολογίας και Ιστορίας των Φιλοσοφικών Ιδεών στις ΗΠΑ. Διδάσκει Πολιτική Φιλοσοφία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του ιδίου τμήματος. Διδάσκει και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: «Σκεπτέον: Έρευνες για την κοινωνική διάσταση της γνώσης», εκδ. Πλέθρον, «Συνείδηση, γλώσσα και ιστορική ζωή: ερμηνευτικές προσεγγίσεις στη φιλοσοφία των δύο τελευταίων αιώνων», εκδ. Πορεία, «Αναγέννηση και Ουμανισμός», εκδ. ΕΑΠ και «Η επιστημονική επανάσταση και η φιλοσοφική θεωρία της επιστήμης. Ακμή και υπέρβαση του θετικισμού», εκδ. ΕΑΠ.

 

Πληροφορίες Συμμετοχής


Πέμπτη / 7:15-8:45, Διάρκεια: 14 εβδομάδες
Κόστος: € 210

 

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

 

 

 

πηγή: semifind.gr

Διαβάστηκε 490 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα