ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021 - 2:02:21π.μ.

banner468x60

28
Ιανουαρίου

Η σχέση ανάμεσα στον Χριστιανισμό και την φιλοσοφία

υπήρξε από την πρώτη στιγμή γεμάτη δημιουργικές εντάσεις. Μελετάμε ορισμένα κρίσιμα ορόσημα από την συνάντηση αυτή. Αρχίζουμε με την απόρριψη της «θύραθεν» σοφίας από τον πρώιμο Χριστιανισμό (Παύλος, Κλήμης, Αθανάσιος, Τερτυλλιανός). Στη συνέχεια όμως η νεοπλατωνική επιρροή γίνεται αισθητή (Ωριγένης, Αυγουστίνος) και καταλήγει στην διατύπωση της «αποφατικής θεολογίας» από τον ψευδο-Διονύσιο Αρεοπαγίτη. Παρακολουθούμε την διαλεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην πίστη και στον λόγο κατά τον χριστιανικό μεσαίωνα, που κορυφώνεται με την σύνθεση αριστοτελισμού και θεολογίας από τον Θωμά Ακινάτη. Αναφερόμαστε στην κριτική του χριστιανισμού από τον Διαφωτισμό (Χιουμ) και στην έννοια της θρησκείας «εντός των ορίων του λόγου». Κατά τον 19ο αι. ο Χέγκελ αποκωδικοποιεί φιλοσοφικά τον χριστιανισμό και ο Κίρκεγωρ θεμελιώνει τον χριστιανικό υπαρξισμό. Για τους Φώυερμπαχ και Μαρξ η θρησκεία είναι «αλλοτρίωση». Τολστόυ και Ντοστογιέφσκυ αναδεικνύουν το υπαρξιακό και κοινωνικό περιεχόμενο της ορθοδοξίας. Ο κριτικός λόγος του Μπερντιάεφ ολοκληρώνει επάξια την προβληματική αυτή.

 

Εισηγητής


Περικλής Βαλλιάνος


Αναπλ. Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπουδές Κοινωνιολογίας και Ιστορίας των Φιλοσοφικών Ιδεών στις ΗΠΑ. Διδάσκει Πολιτική Φιλοσοφία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του ιδίου τμήματος. Διδάσκει και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: «Σκεπτέον: Έρευνες για την κοινωνική διάσταση της γνώσης», εκδ. Πλέθρον, «Συνείδηση, γλώσσα και ιστορική ζωή: ερμηνευτικές προσεγγίσεις στη φιλοσοφία των δύο τελευταίων αιώνων», εκδ. Πορεία, «Αναγέννηση και Ουμανισμός», εκδ. ΕΑΠ και «Η επιστημονική επανάσταση και η φιλοσοφική θεωρία της επιστήμης. Ακμή και υπέρβαση του θετικισμού», εκδ. ΕΑΠ.

 

Πληροφορίες Συμμετοχής


Δευτέρα / 7:15-8:45, Διάρκεια: 14 εβδομάδες


Κόστος: € 210

 

ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

 

 

 

πηγή: semifind.gr

Διαβάστηκε 488 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα