Skip to main content

Τρέχων Καιρός

αίθριος καιρός

15°C

αίθριος καιρός

Μεταξουργείο

Πρόγνωση 3 Ημερών (Ωριαία)

  • αίθριος καιρός
    Δευ 06:00
    14°C
    αίθριος καιρός
  • αραιές νεφώσεις
    Δευ 09:00
    15°C
    αραιές νεφώσεις
  • αυξημένες νεφώσεις
    Δευ 12:00
    20°C
    αυξημένες νεφώσεις
  • αυξημένες νεφώσεις
    Δευ 15:00
    19°C
    αυξημένες νεφώσεις
  • αυξημένες νεφώσεις
    Δευ 18:00
    17°C
    αυξημένες νεφώσεις
  • αυξημένες νεφώσεις
    Δευ 21:00
    18°C
    αυξημένες νεφώσεις
  • αυξημένες νεφώσεις
    Τρί 00:00
    18°C
    αυξημένες νεφώσεις
  • αραιές νεφώσεις
    Τρί 03:00
    17°C
    αραιές νεφώσεις
  • αραιές νεφώσεις
    Τρί 06:00
    18°C
    αραιές νεφώσεις
  • αυξημένες νεφώσεις
    Τρί 09:00
    20°C
    αυξημένες νεφώσεις
  • αυξημένες νεφώσεις
    Τρί 12:00
    21°C
    αυξημένες νεφώσεις
  • αυξημένες νεφώσεις
    Τρί 15:00
    20°C
    αυξημένες νεφώσεις
  • αυξημένες νεφώσεις
    Τρί 18:00
    19°C
    αυξημένες νεφώσεις
  • αυξημένες νεφώσεις
    Τρί 21:00
    18°C
    αυξημένες νεφώσεις
  • αυξημένες νεφώσεις
    Τετ 00:00
    18°C
    αυξημένες νεφώσεις
  • αυξημένες νεφώσεις
    Τετ 03:00
    18°C
    αυξημένες νεφώσεις
  • αυξημένες νεφώσεις
    Τετ 06:00
    18°C
    αυξημένες νεφώσεις
  • αυξημένες νεφώσεις
    Τετ 09:00
    20°C
    αυξημένες νεφώσεις
  • αυξημένες νεφώσεις
    Τετ 12:00
    20°C
    αυξημένες νεφώσεις
  • αυξημένες νεφώσεις
    Τετ 15:00
    19°C
    αυξημένες νεφώσεις
  • αυξημένες νεφώσεις
    Τετ 18:00
    19°C
    αυξημένες νεφώσεις
  • αυξημένες νεφώσεις
    Τετ 21:00
    18°C
    αυξημένες νεφώσεις
  • αυξημένες νεφώσεις
    Πέμ 00:00
    18°C
    αυξημένες νεφώσεις
  • αυξημένες νεφώσεις
    Πέμ 03:00
    17°C
    αυξημένες νεφώσεις
📅 Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2025
⏰ --:--:--
Ανώτερα τα βιολογικά προϊόντα σε θρεπτική αξία λένε οι επιστήμονες
| kiki | Υγεία και διατροφή
Εμφανίσεις: 265

Ανώτερα τα βιολογικά προϊόντα σε θρεπτική αξία λένε οι επιστήμονες

Μια νέα επιστημονική έρευνα δείχνει ότι τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας είναι πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά και έχουν αισθητά χαμηλότερα επίπεδα σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε σύγκριση με προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας.


Επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία από συνολικά 343 επιμέρους έρευνες στον τομέα της καλλιέργειας φρούτων και λαχανικών, εστιάζοντας στην θρεπτική τους αξία.
Διαπίστωσαν ότι τα βιολογικά προϊόντα έχουν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων αντιοξειδωτικών, όπως τα φαινολικά οξέα, οι φλαβονόλες και ανθοκυανίνες, ουσίες που έχουν συνδεθεί με τον μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών καθώς και ορισμένων τύπων καρκίνου.


Ωστόσο, τα επίπεδα των πρωτεϊνών, των αμινοξέων και του αζώτου ήταν χαμηλότερα στα προϊόντα οργανικής καλλιέργειας συγκριτικά με εκείνα της συμβατικής καλλιέργειας.

 

Ο εκ των επικεφαλής συγγραφείς της έρευνας, καθηγητής Carlo Leifert από το Πανεπιστημίο του Newcastle, υποστηρίζει ότι "αυτή η έρευνα δείχνει ότι η επιλογή των τροφών που παράγονται σύμφωνα με τα βιολογικά πρότυπα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών και μειωμένη έκθεση σε τοξικά βαρέα μέταλλα".


Τα ευρήματα της νέας έρευνας αντιτίθενται σε δύο προηγούμενες αντίστοιχες αναλύσεις που δεν διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές στη σύνθεση μεταξύ των προϊόντων βιολογικής και συμβατικής καλλιέργειας.


Συγκεκριμένα, το 2012, σε μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Stanford, επιστήμονες εξέτασαν 237 επιμέρους έρευνες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι "δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές στην περιεκτικότητα των βιολογικών προϊόντων σε βιταμίνες (σε σχέση με εκείνα της συμβατικής καλλιέργειας), και μόνο ένα συστατικό -ο φώσφορος- ήταν σε σημαντικά υψηλότερη συγκέντρωση στα βιολογικά προϊόντα.


Επίσης, το 2009, μια έρευνα του Οργανισμού Προδιαγραφών Τροφίμων (Food Standards Agency) με επικεφαλής τον δρ Alan Dangour ανέλυσε τα ευρήματα 55 επιμέρους ερευνών και διαπίστωσε ότι τα βιολογικά και τα μη βιολογικά προϊόντα ήταν "σε μεγάλο βαθμό συγκρίσιμα" στην θρεπτική τους αξία.


Τη νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Journal of Nutrition, διεξήγαγαν επιστήμονες από τον οργανισμό Sheepdrove Trust, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα της βιολογικής καλλιέργειας. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε εν μέρει και κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πηγή:onmed.gr

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»