ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024 - 1:46:43π.μ.
08
Μαΐου

Το σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι – Θα χρησιμοποιούσαν πυραύλους και drones

Κατηγορία Νέα από τον κόσμο

Πώς θα έπιαναν τον πρόεδρο της Ουκρανίας αιχμάλωτο και στη συνέχεια θα τον δολοφονούσαν

Η Ουκρανία αναφέρει ότι απέτρεψε μια ρωσική συνωμοσία για τη δολοφονία του προέδρου της, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και άλλων ανώτερων αξιωματούχων, χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο πρακτόρων που στρατολογήθηκαν από την εγχώρια υπηρεσία κατασκοπείας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

Η κρατική υπηρεσία ασφαλείας SBU στο Κίεβο είπε ότι οι φερόμενοι πράκτορες είχαν λάβει οδηγίες, προκειμένου να βρουν κάποιον κοντά στην προεδρική φρουρά. Το συγκεκριμένο άτομο θα έπιανε αιχμάλωτο τον Ζελένσκι, είτε στο γραφείο του, είτε όταν έφευγε από το κτίριο, και στη συνέχεια θα τον σκότωνε.

 

Σύμφωνα με τον «Guardian» η δολοφονία του Ζελένσκι προοριζόταν ως «δώρο» για τον Πούτιν, ο οποίος ορκίστηκε πρόεδρος της χώρας στο Κρεμλίνο την Τρίτη (07/05) για πέμπτη φορά. Η FSB επεξεργάστηκε επίσης ένα σχέδιο για την εξάλειψη του αρχηγού στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, Kyrylo Budanov, ο οποίος είναι μισητό πρόσωπο στη Μόσχα, καθώς και του επικεφαλής της SBU, Vasyl Maliuk.

 

Η υπηρεσία ανέφερε ότι τρεις αξιωματικοί των πληροφοριών της FSB ήταν πίσω από την επιχείρηση.


Τα ονόματά τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι Maxim Mishustin, Dmytro Perlin και Aleksii Kornev, από το ένατο τμήμα της πέμπτης υπηρεσίας της FSB. Ο Perlin διαχειριζόταν ένα δίκτυο ουκρανικών «τυφλοπόντικων», που είχαν στρατολογηθεί πριν από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας.

 

Ένας από τους φερόμενους ουκρανούς πράκτορες ήταν συνταγματάρχης που υπηρετούσε στην κρατική φρουρά της Ουκρανίας. Ο συνταγματάρχης είχε πολλές μυστικές συναντήσεις με τον Kornev πριν από το 2022, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε μια γειτονική ευρωπαϊκή χώρα.

 

Δεν ήταν σαφές πότε σχεδιάστηκε η συνωμοσία για τη δολοφονία του Ζελένσκι, αλλά η SBU πρότεινε ότι οι προετοιμασίες είχαν ξεκινήσει. Ένας από τους Ουκρανούς πράκτορες έλαβε κλήση από τον χειριστή της FSB τον Φεβρουάριο του 2022 και τον επόμενο μήνα, πήρε εντολή να βρει κάποιον που εργαζόταν στο άμεσο περιβάλλον του Ζελένσκι, οποίος θα μπορούσε να τον απαγάγει και να τον σκοτώσει.

 

Η FSB έδωσε επίσης εντολή στο δίκτυό της να συγκεντρώσει πληροφορίες για εξέχοντες Ουκρανούς πολιτικούς, ανέφερε η SBU. Η υπηρεσία δημοσίευσε ότι αυτό που αναφέρθηκε, ήταν μια υποκλαπείσα τηλεφωνική κλήση μεταξύ του Πέρλιν και μιας από τις υποτιθέμενες επαφές του στην Ουκρανία. Ο Ρώσος κατάσκοπος σκιαγράφησε ένα περίπλοκο σχέδιο για τη δολοφονία του Μπουντάνοφ.

 

Η επιχείρηση έπρεπε να γίνει πριν το Ορθόδοξο Πάσχα. Ένας παρατηρητής έπρεπε να παρακολουθεί ένα σπίτι που χρησιμοποιούσε ο Μπουντάνοφ και το οποίο οι Ρώσοι σκόπευαν να χτυπήσουν με πυραυλικό χτύπημα. Στη συνέχεια, ένας πράκτορας που βρισκόταν κοντά θα επιτίθετο σε άλλους ανθρώπους στη συγκεκριμένη τοποθεσία χρησιμοποιώντας drones καμικάζι. Μια δεύτερη πυραυλική επίθεση θα κάλυπτε στοιχεία για επίθεση με drone, είπε ο Perlin, σύμφωνα με λεπτομέρειες που δημοσιεύθηκαν από το SBU στο Telegram.

 

Ο αξιωματικός της FSB διαβεβαίωσε την επαφή του στο Κίεβο ότι θα είχε «20 ή 30 λεπτά» για να απομακρυνθεί από τον χώρο μόλις επιβεβαίωνε οπτικά ότι η αποστολή θα είχε ολοκληρωθεί. Ο Perlin αναφέρθηκε στον προγραμματισμένο πύραυλο ως «μεγάλο πουλί» και το drone ως «μικρό πουλί».

 

Η SBU υποστηρίζει ότι ανέκτησε drones, κεφαλές και νάρκες από έναν από τους συλληφθέντες ουκρανούς συνεργούς. Αυτός και άλλα μέλη του φερόμενου δικτύου αντιμετωπίζουν κατηγορίες για προδοσία και τρομοκρατία. Η FSB υποσχέθηκε να πληρώσει 50.000 δολάρια εάν η «επιχείρηση» πραγματοποιηθεί με επιτυχία, όπως αναφέρθηκε.

 

Ο επικεφαλής της SBU, Vasyl Maliuk, φέρεται να έιπε μέσω της υπηρεσίας του στο Telegram: «Η τρομοκρατική επίθεση, η οποία υποτίθεται ότι ήταν δώρο στον Πούτιν για τα εγκαίνια, ήταν πράγματι μια αποτυχία των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εχθρός είναι ισχυρός και έμπειρος. Δεν μπορεί να υποτιμηθεί».

 

Η Μόσχα δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να πει οτιδήποτε τον περασμένο μήνα όταν ρωτήθηκε για τη σύλληψη στην Πολωνία ενός άνδρα, που κατηγορείται ότι συνεργάστηκε με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να προετοιμάσει μια άλλη πιθανή απόπειρα δολοφονίας του Ζελένσκι.

 

Ο Ζελένσκι το περασμένο φθινόπωρο είχε πει ότι υπήρξαν τουλάχιστον πέντε ρωσικές συνωμοσίες για να τον δολοφονήσουν.

 

Μια πηγή πληροφοριών στο Κίεβο είπε ότι δεν είναι σαφές εάν ανώτατοι αξιωματούχοι στη Μόσχα είχαν εξουσιοδοτήσει το σχέδιο. Λέει, ότι μπορεί να ήταν το αποτέλεσμα μιας επιχείρησης από μεσαίου επιπέδου αξιωματικούς, που προσπαθούσαν να εντυπωσιάσουν τα αφεντικά τους.

 

«Πιθανώς να ενεργούσαν με δική τους πρωτοβουλία», τόνισε η πηγή.

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 14 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα