ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 30 Απριλίου 2024 - 12:14:42π.μ.
24
Ιουνίου

"Κραχ" στις διεθνείς αγορές μετά το Brexit - Για τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της οδεύει η στερλίνα

"Κράχ" στις διεθνείς αγορές μετά πλέον και τη βεβαιότητα του Brexit. Τα ασιατικά χρηματιστήρια υποχωρούν σημαντικά, ενώ η στερλίνα καταποντίζεται και γνωρίζει τη μεγαλύτερη πτώση μετά το 1985, ξεπερνώντας τη λεγόμενη "Μαύρη Τετάρτη" του Τζόρτζ Σόρος, ίσως και στην ιστορία της.

Αυτή τη στιγμή ο δείκτης Nikkei υποχωρεί 8% στις 14.947 μονάδες, έχοντας αρχικά ξεκινήσει υψηλότερα καθώς διαφαινόταν νίκη της παραμονής. Ο όγκος συναλλαγών είναι κατά 18% υψηλότερος από το μέσο όρο 30 ημερών.

 

Ανάλογη εικόνα και στα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια που καταγράφουν απώλειες 3%-4%. Το δολάριο υποχωρεί κάτω από το 100 έναντι του γεν, τα futures του Dow υποχωρούν κατά 600 μονάδες, η στερλίνα βρίσκεται σε χαμηλό 30 ετών και οι επενδυτές συρρέουν στα επενδυτικά καταφύγια όπως ο χρυσός.

 

Σε ελεύθερη πτώση τα futures του βρετανικού FTSE 100, ο οποίος έφθασε να υποχωρεί κοντά στο 6%, ενώ ανάλογα δραματική πορεία ακολουθούν και τα futures του Dow Jones με απώλειες που έφθασαν στις 400 μονάδες.

 

«Οι αγορές αντιδρούν καθώς σοκάρονται από τα πρώτα αποτελέσματα. Αν και οι επενδυτές εκτιμούν ότι τελικά το Remain θα κερδίσει, δεν παύουν να είναι νευρικοί», εκτιμά ο Andrew Clarke, επικεφαλής trading στην Mirabuas Asia.

 
Το σαφές προβάδισμα του Brexit οδηγεί τη στερλίνα σε πτώση που ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη που έχει υποστεί ποτέ στις διεθνείς αγορές.

 

Το βρετανικό νόμισμα υποχωρούσε έως και 9% σε χαμηλό τριακονταετίας, κάτω από το 1,35 δολάριο το πρωί της Παρασκευής υφιστάμενο μια βουτιά μεγαλύτερη και από εκείνη της λεγόμενης Μαύρης Τετάρτης του 1992, όταν ο Τζορτζ Σόρος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην δραματική πτώση της λίρας και τον αποκλεισμό τους από τον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, που προηγήθηκε του ευρώ.

 

Η υποχώρηση της στερλίνας επιταχύνθηκε μετά το αποτέλεσμα στο Νιουκάσλ, όπου η εκστρατεία υπέρ της παραμονής κέρδισε με μικρή διαφορά, αλλά και του Σάντερλαντ που ψήφισε έξοδο.

 

Παράλληλα, νωρίς το πρωί, μετά τη γνωστοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων του βρετανικού αποτελέσματος, που δηλώνουν αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, μείωση παρουσίασαν και οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές.

 

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 1,54 δολ. το βαρέλι στα 48,58 δολ. το βαρέλι.

 

Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης μειώθηκαν κατά 1,47 δολ. το βαρέλι στα 49,44 δολ. το βαρέλι. Σε κάποιο σημείο της συνεδρίασης, οι δύο τύποι πετρελαίου έχαναν 2 δολ. στην τιμή του βαρελιού.

 

Στη χθεσινή συνεδρίαση, οι τιμές των δύο τύπων πετρελαίου αυξήθηκαν αισθητά, καλλιεργώντας κλίμα αισιοδοξίας ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους, στην ΕΕ.

 

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο απόδοσης τετραετίας, χθες αργά το βράδυ εξαιτίας του φόβου εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, που έστρεψε το επενδυτικό ενδιαφέρον προκαλώντας υψηλή ζήτηση των αμερικανικών ομολόγων, χαμηλού ρίσκου.

 

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου άγγιξε το 1,509% που είχε να καταγραφεί από τις αρχές Αυγούστου του 2012.

 

Η απόδοσή του μειώθηκε κατά 23 μονάδες βάσης από το χθεσινό κλείσιμο, ενώ παρόμοια μείωση είχε να καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 186 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα