ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 30 Απριλίου 2024 - 2:25:10π.μ.
15
Απριλίου

Δύο παρεμβάσεις για να καλυφθούν τα κενά σε τουρισμό και πρωτογενή τομέα από την έλλειψη εργαζομένων

Το πετυχημένο μοντέλο των αγροτών υιοθετούν ΣΕΒ και ΣΕΤΕ

Η έλλειψη εργαζομένων στην Ελλάδα εκτιμάται ότι μπορεί να υπερβαίνει ακόμη και τις 200.000 με έμφαση κυρίως στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα και αναζητούνται επειγόντως λύσεις από την Πολιτεία, αλλά και τους άμεσα ενδιαφερομένους.

 

Δύο είναι τα εργαλεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. Το ένα αφορά τη ρύθμιση που έχει ψηφιστεί πρόσφατα και προβλέπει την άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία σε μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια.

 

Το άλλο αναφέρεται στις διμερείς συμφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τρίτες χώρες για μετάκληση εργαζομένων. Προς αυτή την κατεύθυνση προωθούνται αλλαγές που θα κάνουν την όλη διαδικασία ευκολότερη, γρηγορότερη και με λιγότερη γραφειοκρατία, ενώ σχεδιάζεται και η επέκταση της άδειας παραμονής στη χώρα μας, από 3 σε 5 χρόνια.

 

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες περίπου 5.000 ξένοι από τρίτες χώρες εργάζονται πλέον νόμιμα στη χώρα μας, κάνοντας χρήση της τροπολογίας που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες και προβλέπει τη χορήγηση άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία σε μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια.

 

Εκτιμάται μάλιστα ότι οι αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί από ενδιαφερόμενους αγγίζουν τις 14.000. Παράλληλα, όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, δυνητικά χρήση της δυνατότητας χορήγησης άδειας παραμονής στη χώρα μας μπορούν και θα κάνουν τελικά περισσότερα από 30.000 άτομα.

 

Το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών ήταν οξύτατο πέρυσι, τόσο στον τουρισμό, όσο και στον πρωτογενή τομέα. Σε μεγάλο βαθμό τα κενά δεν καλύφθηκαν, με αποτέλεσμα στον αγροτικό τομέα, μέρος της παραγωγής να μείνει πάνω στα δέντρα ή στα χωράφια, ενώ στο τουρισμό οι προσφερόμενες υπηρεσίες δεν ήταν τελικά στο επίπεδο που οι επιχειρηματίες του κλάδου θα ήθελαν και παράλληλα οι πελάτες θα επιθυμούσαν.

 

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να καλυφθεί τουλάχιστον ένα μέρος του κενού, έχουν ληφθεί δύο αποφάσεις από τα συναρμόδια υπουργεία. Η πρώτη αφορά την έγκριση για τη μετάκληση τουλάχιστον 200.000 εργατών από τρίτες χώρες και η δεύτερη αφορά τη διάταξη για τους μετανάστες εργάτες γης που ήδη απασχολούνται παράνομα στην Ελλάδα.

 

Η διάταξη αφορά όσους μετανάστες ήταν στη χώρα μας μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2023 καθώς, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, δεν ήταν στόχος να λειτουργήσει ως μαγνήτης και να έρθουν και άλλοι παράτυποι μετανάστες, αλλά να χρησιμοποιηθούν νόμιμα όσοι ήδη εργάζονται στη σφαίρα της μαύρης οικονομίας, για να καλύψουν και τις μεγάλες ανάγκες για εργατικά χέρια κυρίως στον πρωτογενή τομέα.

 

Έτσι, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης, Δημήτρη Καιρίδη, έχουν ήδη δοθεί 5.000 προσωρινές άδειες και εκτιμάται ότι έως το τέλος της διαδικασίας θα νομιμοποιηθούν 30.000 με 40.000 αιτούντες. Σύμφωνα με τον υπουργό, ήδη εξετάζεται και η επέκταση από 3 στα 5 χρόνια της άδειας παραμονής στη χώρα μας, καθώς και η ενίσχυση των προξενείων με προσωπικό, ώστε να μειωθεί ο χρόνος και η γραφειοκρατία στη διαδικασία μετάκλησης. Αντίστοιχη στήριξη σχεδιάζεται και στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι οποίες θα συνεργάζονται με τις αντίστοιχες υπηρεσίες Ασύλου.

 

Το μοντέλο των αγροτών υιοθετούν ΣΕΒ και ΣΕΤΕ


Το πετυχημένο μοντέλο με τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας, που ήδη εφαρμόζει η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, σχεδιάζουν εργοδοτικοί φορείς όπως ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ και ο ΣΒΕ με στόχο την κάλυψη των αναγκών της βιομηχανίας, του τουρισμού και των κατασκευών από εργαζομένους μετανάστες τρίτων χωρών.

 

Όπως τόνισε πρόσφατα η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Λουκία Σαράντη, «μας λείπουν χιλιάδες εργαζόμενοι, σχεδόν σε κάθε ειδικότητα, όχι μόνο σε τεχνικές ειδικότητες αλλά και στις σύγχρονες τεχνολογίες, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι σε συνεργασία με άλλους εργοδοτικούς φορείς αναζητούν λύσεις αντίστοιχες με αυτές στις οποίες προχώρησαν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.
Στην πράξη, πρόκειται για μια εύχρηστη ηλεκτρονική βάση δεδομένων με διαθέσιμους εργάτες από τρίτες χώρες προς μετάκληση, που ήδη λειτουργεί για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς-μέλη της Ένωσης Συνεταιρισμών Ελλάδος.

 

Στην εν λόγω βάση δεδομένων έχουν καταχωριστεί υποψήφιοι εργαζόμενοι από το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και την Ινδία, από αδειοδοτημένες γι’ αυτό εταιρείες εργατικού δυναμικού, οι οποίοι διαθέτουν όλα τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα για τη μετάκλησή τους σύμφωνα με την ελληνική εργατική νομοθεσία και το κοινοτικό δίκαιο.

 

Στο μεταξύ νέες μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες εγκρίθηκαν πρόσφατα, με απόφαση που συμπληρώνει αυτή που εκδόθηκε πριν από έναν χρόνο, τον Απρίλιο του 2023, και προβλέπει τη μετάκληση επιπλέον 32.517 εργαζομένων από τρίτες χώρες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των εργοδοτών κυρίως στον αγροτικό τομέα, στις κατασκευές, καθώς και στον τουρισμό – επισιτισμό.

 

Έτσι, συνολικά, έχουν εγκριθεί περισσότερες από 200.000 μετακλήσεις, στις οποίες βέβαια εμπίπτουν και οι διακρατικές συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί με Αίγυπτο και Μπανγκλαντές ή που επιδιώκει η χώρα μας (με Ινδία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες και Μολδαβία)».

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 20 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα