ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 1:50:38μ.μ.
10
Αυγούστου

Κομισιόν: Η ενισχυμένη εποπτεία στην Ελλάδα τελειώνει στις 20 Αυγούστου

Οι εκκρεμείς μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις θα παρακολουθούνται στο πλαίσιο της πρώτης έκθεσης μεταπρογραμματικής εποπτείας

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα, όταν αυτή λήξει στις 20 Αυγούστου, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν. Κατόπιν ανταλλαγών απόψεων με τις ελληνικές αρχές, μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση του Eurogroup της 16ης Ιουνίου, η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεων πολιτικής που ανέλαβε έναντι του Eurogroup κατά την έξοδό της από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής τον Ιούνιο του 2018 και ότι έχει επιτύχει την αποτελεσματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ακόμη και υπό τις δυσχερείς συνθήκες που επέφεραν η πανδημία του κορονοϊού και, πιο πρόσφατα, η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

 

Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι, χάρη στις προσπάθειες της Ελλάδας, η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί ουσιαστικά και ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι κίνδυνοι δευτερογενών επιπτώσεων για την οικονομία της ευρωζώνης. Κατά συνέπεια, δεν δικαιολογείται πλέον η διατήρηση της Ελλάδας υπό ενισχυμένη εποπτεία.

 

Η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της χώρας θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Οι εκκρεμείς μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις θα παρακολουθούνται στο πλαίσιο της πρώτης έκθεσης μεταπρογραμματικής εποπτείας που θα εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2022, στην οποία μπορεί να βασιστεί η απόφαση του Eurogroup σχετικά με την τελική δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις προβλέπονται επίσης στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

 

Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τα επιτεύγματα της Ελλάδας και για τη δέσμευσή της να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας. Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος αρμόδιος για μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος Οικονομίας, κ. Πάολο Τζεντιλόνι έχουν ήδη ενημερώσει τις ελληνικές αρχές.

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 33 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα