ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024 - 5:11:10π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
07
Οκτωβρίου

Κινητικότητα στα αιολικά – Οι επενδυτές σπεύδουν να υπογράψουν συμβάσεις με τον ΑΔΜΗΕ για να προλάβουν το «πάγωμα» του 2017

Κατηγορία Ενέργεια

Να προλάβουν τις εξελίξεις και να «κλειδώσουν» έργα πριν μπεί το 2017, οπότε υποχρεωτικά η στήριξη των αιολικών εκ μέρους της πολιτείας θα συνδέεται με διαγωνιστικές διαδικασίες (οι οποίες όμως δεν προβλέπεται να γίνουν νωρίς) προσπαθούν αρκετοί από τους επιχειρηματίες του χώρου που έχουν ώριμα αιολικά πάρκα στο «χαρτοφυλάκιό» τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, στα γραφεία του ΑΔΜΗΕ σπεύδουν επενδυτές προκειμένου να υπογράψουν Συμβάσεις Σύνδεσης. Το σκεπτικό τους είναι ότι επιθυμούν να είναι έτοιμοι, στο βαθμό που βγούν οι Υπουργικές Αποφάσεις με τις οποίες θα καθορίζονται οι φόρμες των δύο άλλων Συμβάσεων που απαιτούνται με τον ΛΑΓΗΕ ή τον ΔΕΔΔΗΕ (Σύμβαση Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης και Σύμβαση Συμμετοχής στον ΗΕΠ), να προλάβουν να υπογράψουν μέσα στο 2016 και έτσι να κατοχυρώσουν το feed in premium και να αρχίσουν από την επόμενη χρονιά να κατασκευάζουν τα έργα τους.

 

Οι κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. και ο νόμος που ψήφισε το καλοκαίρι η κυβέρνηση αναφέρουν ρητά ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2017 το πλαίσιο στήριξης των ΑΠΕ θα πρέπει να στηρίζεται σε ανταγωνιστικές διαδικασίες. Οι επενδυτές που μίλησαν στο energypress δεν «φοβούνται» τους διαγωνισμούς, αλλά το χρόνο που θα χρειαστεί για να γίνει ο πρώτος, έστω, διαγωνισμός.

 

Όπως ανέφερε συμμετέχοντας στη διαβούλευση η ΕΛΕΤΑΕΝ, «η εμπειρία έχει δείξει ότι ο ρυθμός ανταπόκρισης σε τέτοιες αλλαγές είναι καταστροφικά αργός. Ελπίζουμε να διαψευστούμε, αλλά φοβούμαστε πως το καλύτερο σενάριο είναι ότι εάν η Κυβέρνηση αποφασίσει να διενεργήσει διαγωνισμούς, ο πρώτος θα γίνει μετά το καλοκαίρι του 2017. Αυτό σημαίνει ότι - αν όλα πάνε καλά - νέες συμβάσεις μετά από διαγωνισμό μπορεί να φθάσουν να υπογραφούν μέσα στο 2018» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Όπως τόνισε η ΕΛΕΤΑΕΝ, αν ληφθεί υπόψη, ο κίνδυνος να μην προλάβουν να υπογραφούν νέες συμβάσεις με το προηγούμενο καθεστώς (feed in tariff) μέσα στο 2016 ή να υπογραφούν για ελάχιστα έργα, τότε διαγράφεται το φάσμα ενός υπερδιετούς παγώματος της αγοράς, που διαρκεί ήδη από 1.1.2016 και το οποίο θα είναι καταστρεπτικό για τις εταιρείες του κλάδου, που είναι ήδη επιβαρυμένες από την οικονομική κρίση και τις διάφορες επιβαρύνσεις (διακοψιμότητα κ.λπ.) και φορολογία.

 

Η βασική παρατήρηση που κάνουν οι επενδυτές αιολικών, αφορά στο ότι πάρα πολλές κρίσιμες λεπτομέρειες θα καθορισθούν στο μέλλον με αποφάσεις, είτε του υπουργού είτε της ΡΑΕ. Αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ετοιμαστούν, να εκδοθούν και να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή έγκαιρα όλες αυτές οι αποφάσεις που προβλέπονται. Εκφράζει δε η ΕΛΕΤΑΕΝ το φόβο ότι ελάχιστα νέα αιολικά πάρκα θα μπορέσουν να υπογράψουν τις νέες προβλεπόμενες συμβάσεις και να ενταχθούν στο νέο σύστημα μέχρι το τέλος του 2016.

 

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που οι φορείς των ΑΠΕ έχουν ζητήσει από το ΥΠΕΝ να υποβάλλει προς την Ε.Ε. αίτημα παράτασης στην εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την στήριξη των ΑΠΕ, τουλάχιστον κατά ένα εξάμηνο.

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο Ενέργειας αντιμετωπίζει ευνοϊκά ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά εκτιμά ότι πρέπει να προχωρήσει πρώτα η διαδικασία και αφού ολοκληρωθούν οι βασικές κινήσεις από την ελληνική πλευρά, να υποβληθεί τότε το αίτημα. Το αν θα το αποδεχθεί, ωστόσο, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού είναι άδηλο και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία που θα έχει η υλοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Εάν υποβληθεί αίτημα παράτασης κατά ένα εξάμηνο θα συνοδευθεί από δέσμευση της χώρας μας ότι θα πραγματοποιήσει πιλοτικό διαγωνισμό εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017, για την εγκατάσταση ισχύος από αιολικά, που θα λειτουργήσει ως διαδικασία εντοπισμού πιθανών προβλημάτων κ.λπ. Ταυτόχρονα θα έχει διενεργηθεί και ο πιλοτικός διαγωνισμός για τουλάχιστον 40 MW φωτοβολταϊκών, όπως προβλέπει το σχέδιο που έδωσε σε διαβούλευση το υπουργείο.

 


Πηγή: energypress.gr

Διαβάστηκε 234 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα