ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024 - 12:13:59π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
03
Νοεμβρίου

Οι μεγάλοι προμηθευτές ρεύματος βλέπουν «ζεστά» και την αγορά φυσικού αερίου

Κατηγορία Ενέργεια

Την εμπορική τάση που καταγράφεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες προμήθειας δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα, κάποιες φορές μάλιστα προσφέροντας «ενεργειακά πακέτα», στη λιανική τόσο του ηλεκτρισμού όσο και του φυσικού αερίου, μελετούν οι μεγάλοι του χώρου.

Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, το 2016 «ανοίγει» απολύτως η λιανική του φυσικού αερίου για βιομηχανικούς πελάτες, το 2017 για εμπορικούς πελάτες και από το 2018 και για τους οικιακούς. Τα δεδομένα αυτά κάνουν τις εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στην προμήθεια ρεύματος, κυρίως τις μεγάλες, να καταστρώνουν τα μελλοντικά τους σχέδια. Ήδη, με βάση όσα πληροφορείται το energypress, δουλεύονται κάποια project για προσέλκυση βιομηχανικών πελατών φυσικού αερίου, που, με βάση το μνημόνιο, θα απεγκλωβιστούν από το μονοπώλιο των ΕΠΑ και θα μπορούν να επιλέξουν τον προμηθευτή τους με την έναρξη του 2016.

 

Οι προσδοκίες από την αγορά φυσικού αερίου δεν είναι μεγάλες σε αυτήν τη φάση λόγω του μικρού κοματιού της αγοράς που απελευθερώνεται σε πρώτη φάση, κίνητρο ωστόσο αποτελούν τα υψηλά περιθώρια κέρδους με τα οποία δουλεύουν τα υφιστάμενα μονοπώλια των τριών ΕΠΑ (Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης), τα οποία είναι ρυθμιζόμενα και διαμορφώνονται στο 15%.

 

Για την ολοκλήρωση των επενδυτικών του σχεδίων, οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι αναμένουν, πάντως, να ξεκαθαρίσουν κάποιες ασάφειες του νόμου για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου.

 

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι μερίδιο από τη λιανική αγορά φυσικού αερίου σκοπεύει να διεκδικήσει και η ΕΛΙΝΟΪΛ (εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών), η οποία έκανε αίτηση για άδεια προμηθευτή στη ΡΑΕ και στοχεύει στο να αξιοποιήσει το πελατολόγιό της, τόσο σε βιομηχανικούς και επαγγελματικούς καταναλωτές που προμηθεύει ήδη με πετρέλαιο όσο και σε οικιακούς που τροφοδοτεί με πετρέλαιο θέρμανσης. Αίτηση για άδεια προμήθειας αερίου κατέθεσε στη ΡΑΕ και η εταιρεία «ΜΑΚΙΟΣ» του Ομίλου Μάνεση.

 

 

πηγή: energypress.gr

Διαβάστηκε 182 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα