ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024 - 9:52:10μ.μ.
10
Μαΐου

Οι δύο αλλαγές στην κυβέρνηση, οι τριπλές κάλπες και η εταιρεία που διαψεύδει ότι θα φύγει από την Ελλάδα

Κατηγορία Πολιτική

Οι κινήσεις
Καλημέρα μετά τους χθεσινούς ημιτελικούς σε Κόνφερενς Λιγκ και Γιουροβίζιον

και πάμε για τους τελικούς των ευρωεκλογών. Οι ομάδες αρχίζουν και τρέχουν, οι πολιτικοί αρχηγοί είναι στο τερέν και χθες ρώτησα τα επιτελεία των κομμάτων να μου πουν πώς θα κινηθούν.

 

Οι συσκέψεις στη ΝΔ
Χθες έγραψα πολλά για τον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα θα εστιάσω στο κυβερνών κόμμα, όπου πολλές είναι οι κινήσεις των επιτελών της ΝΔ, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και ο πήχης είναι όπως ξέρουμε στο 33%. Η επιστροφή από την πασχαλινή ανάπαυλα ανεβάζει τις στροφές στη ΝΔ. Οι συσκέψεις στην οδό Πειραιώς και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν σταματούν, καθώς άπαντες θα ενημερωθούν αναλυτικά τόσο για την ατζέντα των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να αναδεικνύουν τις επόμενες εβδομάδες, όσο και για ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος της κάθε περιφέρειας στην οποία θα περιοδεύσουν.

 

Πού εστιάζει η ΝΔ
Βασικά σημεία αναφοράς θα αποτελέσουν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει η ΝΔ κατά τους πρώτους μήνες της δεύτερης κυβερνητικής θητείας της και συγκεκριμένα: α) ο νέος δικαστικός χάρτης, β) η επιστολική ψήφος, γ) τα μη κρατικά πανεπιστήμια και δ) η αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

 

Η στρατηγική της ΝΔ
Για την ακρίβεια που εξελίσσεται σε μόνιμο πονοκέφαλο για τους πολίτες, τα κυβερνητικά στελέχη θα τονίζουν τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί, καθώς και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Η στρατηγική της ΝΔ ενόψει των ευρωεκλογών ξεδιπλώνεται βεβαίως εδώ και αρκετές εβδομάδες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο με περιοδείες, ομιλίες και συναντήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Αύριο ο πρωθυπουργός, πριν φύγει για την Άγκυρα, θα βρεθεί στην ακριτική Χίο και αναμένεται για άλλη μια φορά να αναδείξει μεταξύ άλλων το κεντρικό προεκλογικό δίλημμα που δεν είναι άλλο από αυτό της σταθερότητας. Η σταθερότητα θεωρείται άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία της οικονομίας και τα κυβερνητικά χείλη θα υπογραμμίζουν με κάθε ευκαιρία ότι αυτή δεν πρέπει να διαταραχθεί τώρα που οι βασικοί δείκτες της έχουν αποκτήσει θετικό πρόσημο.

 

Ομάδα κρούσης
Τι λένε στη ΝΔ; Εμμένουν ότι κόντρα στο φαινόμενο της μεταπολιτικής που παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό στον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, θεωρούν πως διαθέτουν ένα δυνατό ψηφοδέλτιο. Ως εκ τούτου θα θέσουν και το δίλημμα της δημιουργίας μιας σοβαρής ομάδας κρούσης στις Βρυξέλλες που θα μπορεί να διαπραγματευτεί σε ζητήματα όπως αυτό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που το προηγούμενο διάστημα προκάλεσε ξεσηκωμό των αγροτών στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

 

Τα αντίδοτα
Όλα τα παραπάνω έχουν φυσικά τη σημασία τους, αλλά οι εμπειρότεροι των εκλογών γνωρίζουν καλά ότι το παιχνίδι παίζεται και σε επίπεδο προσώπων αλλά και σε επίπεδο επικοινωνίας. Για αυτό άλλωστε στη ΝΔ έχουν προχωρήσει σε μια σειρά κινήσεων με στόχο να ανακόψουν τη διαρροή στα δεξιά που φαίνεται να προκλήθηκε κυρίως από τη θέσπιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Το ευχάριστο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι έλιωσε ο πάγος με την Εκκλησία και θετικά αποτιμάται και η ομαλή παρουσία των βουλευτών στις εκκλησίες το Πάσχα, παρά τις προτροπές περί του αντιθέτου.

 

Η έλευση Ράμα
Η επίσκεψη του Έντι Ράμα την προσεχή Κυριακή στην Αθήνα με την ομιλία του σε ομοεθνείς του στο κλειστό γυμναστήριο του Γαλατσίου σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση. Για να φθάσουμε στο Γαλάτσι υπήρξε έντονο παρασκήνιο, καθώς ο αλβανός πρωθυπουργός ήθελε να μιλήσει είτε στην πλατεία Συντάγματος είτε στην πλατεία Κοτζιά. Τελικά πάει στο Γαλάτσι, ενώ ακόμα και οι παρασκηνιακές επαφές δεν καρποφόρησαν εκ μέρους της αλβανικής πλευράς έστω και για μια συνάντηση ανεπίσημη με καφέ του Έντι Ράμα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, παραμονή της επίσκεψής του στην Άγκυρα, για την οποία θα αναφερθούμε σε άλλο σημείωμα.

 

Η επιλογή Μπελέρη
Και επειδή σας ανέφερα τον Ράμα, να σας θυμίσω ότι έγιναν πολλές κινήσεις με στόχο το δεξιό ακροατήριο με τις παρουσίες στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Γι’ αυτό ήταν κρίσιμη ειδικά για το δεξιό ακροατήριο η επιλογή του Φρέντη Μπελέρη, του ομογενούς εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας που κρατείται στις φυλακές των Τιράνων, με την Αθήνα να κατηγορεί την Αλβανία πως στην υπόθεση αυτή καταπατά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Περί ανασχηματισμού
Έχω κουραστεί να διαβάζω αναλύσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα. Ο πρωθυπουργός, λέει, δεν είναι υπέρ των πολλών ανασχηματισμών. Προφανώς. Αλλά, όπως έδειξε ο πρώτος χρόνος της δεύτερης τετραετίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όποτε χρειάζεται παρεμβαίνει. Έχει κάνει πέντε αλλαγές μέχρι στιγμής. Και μετά τις ευρωεκλογές θα γίνουν… εφτά! Με τις δημοσκοπήσεις να τον δείχνουν να ξεπερνά το 33% και το καλοκαίρι να είναι μπροστά, είναι λογικό να μη γίνει εκτεταμένος ανασχηματισμός. Αλλά οι πληροφορίες μου λένε ότι θα υπάρξουν δύο αλλαγές «που έχουν ωριμάσει». Ένας υπουργός φεύγει και ένας άλλος θα μετατεθεί. Δεν μιλάμε για αρνητικές αξιολογήσεις, αλλά για κινήσεις που προετοιμάζουν το έδαφος για τις αλλαγές που θα ακολουθήσουν στην ευρωπαϊκή ομάδα της χώρας μας (νέος επίτροπος κτλ). Τώρα, σε ό,τι αφορά τον κανονικό ανασχηματισμό, η πηγή μου τον τοποθετεί στα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου, πριν από τη ΔΕΘ δηλαδή. Θα επανέλθω με ονόματα.

 

Η περίπτωση Λατινοπούλου
Μαθαίνω ότι ανεβαίνει λίγο λίγο η Λατινοπούλου με τη Φωνή Λογικής. Μάλιστα μου ανέφεραν πως θετική άποψη για τη Φωνή Λογικής έχουν και σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες. Για τον έναν εξ αυτών υπήρχαν ράμματα για τη γούνα του, αλλά τη γλίτωσε λόγω παραγραφής.

 

«Πράσινη» ευχή στη Μαρίνα Σάττι
Με τον δικό του τρόπο ευχήθηκε καλή επιτυχία στη Μαρίνα Σάττι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Στο βίντεο από την περιοδεία του στο Ρέθυμνο ακούγεται η υπόκρουση του τραγουδιού της ελληνικής συμμετοχής και η φωνή της Μαρίνας Σάττι και εμφανίζεται ένα καρέ από βιντεοκλίπ της νεαρής τραγουδίστριας όπου φιγουράρει η σημαία του ΠΑΣΟΚ και η φωτογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου.

 

Επ’ ώμου έχει αναλάβει ο Λιβάνιος την επιστολική
Τρέχει και δεν φτάνει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, όπως μαθαίνω, καθώς έχει αναλάβει αποκλειστικά το κομμάτι της επιστολικής ψήφου τόσο από πλευράς επικοινωνιακής καμπάνιας, όσο και επί της ουσίας για το διαδικαστικό σκέλος, καθώς είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται στη χώρα μας και το εγχείρημα είναι απαιτητικό. Ήδη οι ψηφοφόροι που γράφτηκαν στην ειδική πλατφόρμα για να ψηφίσουν επιστολικά λαμβάνουν μηνύματα για να παραλάβουν από τα κούριερ το εκλογικό υλικό, ενώ με πυρετώδεις ρυθμούς οργανώνεται στο Περιστέρι ένα τεράστιο εκλογικό κέντρο, όπου θα παραλαμβάνονται μόνο τα ψηφοδέλτια της επιστολικής ψήφου, ώστε οι εφορευτικές επιτροπές που θα έχουν στηθεί εκεί να προχωρήσουν στην καταμέτρηση των ψήφων. Μέχρι το Σάββατο 8 Ιουνίου στις 17.00 το απόγευμα θα πρέπει να έχουν αποσταλεί όλα τα ψηφοδέλτια. Χθες μάλιστα συνεδρίασε η διακομματική επιτροπή των εκλογών, όπου συζητήθηκαν διεξοδικά όλες οι λεπτομέρειες με τον Θοδωρή Λιβάνιο να δέχεται «βροχή» ερωτήσεων από τους εκπροσώπους των κομμάτων και τον ίδιο να απαντά με ηρεμία, επισημαίνοντας ότι είναι απόλυτα εξασφαλισμένο το αδιάβλητο της διαδικασίας.

 

Όλο και περισσότεροι θέλουν να επιστρέψουμε στις τριπλές κάλπες
Όλο και περισσότερους υποστηρικτές βρίσκει η πρόταση επαναφοράς της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών μαζί με αυτές των ευρωεκλογών, προκειμένου να μειωθεί η αποχή αλλά και το δημοσιονομικό κόστος που επωμίζεται το κράτος. Ούτως ή άλλως τόσο η θητεία των ευρωβουλευτών όσο και των περιφερειαρχών και των δημάρχων είναι πενταετής. Κι επειδή οι ευρωεκλογές δεν μπορούν να μετατεθούν εύκολα, αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να στήνονται και πάλι οι αυτοδιοικητικές κάλπες Ιούνιο μήνα κι όχι τον Οκτώβριο. Ο Γιάννης Ραγκούσης, μάλιστα, που τάσσεται αναφανδόν υπέρ μιας τέτοιας σκέψης, προτάσσει και σχετικά στοιχεία. Στις ευρωεκλογές του 2004, που πραγματοποιήθηκαν μόνες τους, συμμετείχαν 6.283.637 πολίτες. Στις ευρωεκλογές του 2009, που και πάλι διεξήχθησαν μόνες τους, πήραν μέρος 5.261.749 πολίτες. Στις ευρωεκλογές του 2014, που έγιναν μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και στήθηκαν τρεις κάλπες (για ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους), έλαβαν μέρος 5.941.636 πολίτες, ήτοι οι εκλογείς αυξήθηκαν κατά 700.000. Ανάλογο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στις ευρωεκλογές του 2019, που διεξήχθησαν κι αυτές μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, και έλαβαν μέρος 5.920.355 πολίτες.

 

Η McDonald’s διέψευσε όσους στοιχημάτιζαν ότι θα φύγει από την Ελλάδα
Πριν από μερικά χρόνια θα πόνταρε κανείς ότι η McDonald’s, η οποία αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα και έκλεινε το ένα κατάστημα μετά το άλλο, θα έφευγε από την Ελλάδα. Σήμερα ωστόσο η εικόνα αυτή αποτελεί παρελθόν, όπως φαίνεται, και όποιος έβαζε στοίχημα τότε για μία πιθανή αποχώρηση το έχει χάσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά υπερέβη το κατώφλι των 100 εκατομμυρίων ευρώ σε τζίρο, όπως προκύπτει από τον ισολογισμό της Premier Capital Ελλάς, developmental licensee της McDonald’s στην Ελλάδα, κυρίως λόγω των ενεργειών της διοίκησης της εταιρείας για επέκταση του δικτύου της μέσω της δημιουργίας νέων εστιατορίων, με την αλυσίδα να διαθέτει πλέον συνολικά 32 καταστήματα στη χώρα μας. Όπως προκύπτει από τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, το 2023 ο κύκλος εργασιών της Premier Capital Ελλάς ήταν ενισχυμένος κατά 26% σε σχέση με το 2022, φτάνοντας από τα 81,63 εκατ. ευρώ στα 102,54 εκατ. ευρώ, ενώ τα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν επίσης από τα 30,96 εκατ. ευρώ στα 39,58 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας, μετά από φόρους, διαμορφώθηκαν στα 3,36 εκατ. ευρώ, έναντι 2,84 εκατ. ευρώ το 2022.

 

Τι φέρνει για τη Doppler η εξαγορά μετοχών από το fund Καραμούζη
Συγκεκριμένο στόχο είχε η είσοδος του Καραμούζη και του fund SMERemediumCap του οποίου ηγείται, στην εισηγμένη εταιρεία ανελκυστήρων Dopple, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τα στελέχη της όπως τουλάχιστον αναφέρουν εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας λόγω της εισροής σημαντικών κεφαλαίων με πολύ χαμηλότερο κόστος έναντι του τραπεζικού δανεισμού. Η εταιρεία περιμένει ότι θα δει βελτίωση στον κύκλο εργασιών της και κατ’ επέκταση στην αξιολόγηση της αξίας των μετοχών της από το ευρύ επενδυτικό κοινό ως απόρροια της προστιθέμενης αξίας που θα επιφέρει η απρόσκοπτη εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος της λόγω επαρκούς ρευστότητας. Επίσης, η συμμετοχή του fund του Νίκου Καραμούζη αναμένεται να οδηγήσει στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Εταιρείας με αποτέλεσμα να καταστεί εφικτή η αναδιάρθρωση του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού της.

 

95 εκατομμύρια από την Πειραιώς για το Six Sences στο Πόρτο Χέλι
Μαθαίνω ότι η Πειραιώς προχώρησε σε χρηματοδότηση ύψους 95 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη του νέου ξενοδοχείου Six Senses και ενός επώνυμου θέρετρου φιλοξενίας στο Πόρτο Χέλι. Το Six Senses Porto Heli που έχει προγραμματιστεί να ανοίξει το 2026 και βρίσκεται σε δύο ιδιωτικούς κόλπους στον δήμο Ερμιονίδας, με πιστοποίηση πράσινου κτιρίου LEED, ενώ αναμένεται να αποτελείται από 60 ξενοδοχειακές σουίτες και επώνυμες βίλες κατοικιών προς πώληση. Την επένδυση προωθεί ομάδα επενδυτών με ξένα και εγχώρια κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων της επενδυτικής εταιρείας με έδρα το Λονδίνο, CBE Capital, του fund της Taconic Capital (με σύμβουλο την Cedar Capital) με έδρα τη Νέα Υόρκη και της οικογένειας Γούτου, γνωστή από την εταιρεία κτηματομεσιτικών υπηρεσιών Golden Land Goutos με μακροχρόνια δραστηριότητα 4 δεκαετιών στο real estate και ιδιοκτήτρια εκτάσεων στην Αργολίδα.

 

Η επέκταση του μεγαλύτερου ελληνικού ξενοδοχειακού ομίλου
Σημαντικές επενδύσεις κάνει για την επέκτασή του ο όμιλος Μήτση, αποτελώντας τον μεγαλύτερο ελληνικό όμιλο ξενοδοχείων. Στη Ρόδο αγόρασε δύο νέα ξενοδοχεία και πλέον έχει συνολικά τρία ξενοδοχεία το ένα δίπλα στο άλλο στο νησί. Αναπτύσσει ουσιαστικά ένα ολοκληρωμένο θέρετρο τριών ξενοδοχείων. Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και περιλαμβάνει ένα πάρκο περίπου 3.000 τετραγωνικών, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων για ενήλικες και παιδιά. Επιπλέον, αγόρασε ένα άλλο ακίνητο στο Afandou Resort Golf Resort στη Ρόδο με γήπεδο γκολφ, το οποίο όμως είναι σε κακή κατάσταση καθώς δεν έχει συντηρηθεί τα τελευταία 50 χρόνια, όπου θα προχωρήσει στην ανακαίνισή του. Πρόκειται εκεί να δημιουργήσει ένα πλήρως ολοκληρωμένο θέρετρο που θα έχει και ένα μικρό τουριστικό λιμάνι, ένα μικρό τουριστικό χωριό, ένα θέρετρο γκολφ, boutique hotel αλλά και διαμερίσματα δίπλα στο λιμάνι. Η επένδυση θα είναι συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ και εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του 2025. Στην Κω απέκτησε δύο νέα οικόπεδα που γειτνιάζουν με αυτά που ήδη είχε ο όμιλος στο νησί. Από τα 70 στρέμματα που είχε ιδιόκτητα απέκτησε 70 στρέμματα, παρόμοια σε έκταση με τη γη που έχει στην Αφάντου. Θα δημιουργήσει ένα οικολογικό θέρετρο που θα επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα, τη γεωργία και στη ζωή κοντά στη φύση. Επίσης ανανέωσε τη σύμβαση μίσθωσης που έχει στο Γαλήνη στα Καμένα Βούρλα και επιδιώκει να αξιοποιήσει τα ιαματικά νερά που διαθέτει η περιοχή και να δημιουργήσουμε ένα από τα σημαντικότερα ιαματικά λουτρά στην Ελλάδα.

 

Στα όρια τα ελληνικά σούπερ μάρκετ
Σε οριακό σημείο λίγο πάνω από το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου μου λένε άνθρωποι της αγοράς ότι βρέθηκαν το φετινό τετράμηνο τα ελληνικά σούπερ μάρκετ. Φαίνεται ότι όσο ο πληθωρισμός πέφτει, σταματά να αυξάνεται και ο τζίρος των αλυσίδων που τα τελευταία χρόνια και κυρίως από την περίοδο Covid και μετά αυξήθηκε σημαντικά. Οι εκτιμήσεις πάντως κάνουν λόγο φέτος πιθανότατα για πρώτη φορά μετά τα τελευταία ανοδικά χρόνια, όπου πιθανότατα ο τζίρος της αγοράς συνολικά θα καταγράψει πτώση.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 16 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα