Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Έμορι, στην Ατλάντα των ΗΠΑ, η υπερκατανάλωση ζάχαρης επιδεινώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και των αγχωδών διαταραχών, ενώ παράλληλα, επηρεάζει την αντίδραση του εγκεφάλου μας στο στρες.
Η φρουκτόζη αποτελεί φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά, όμως προστίθεται τεχνητά και σε επεξεργασμένα τρόφιμα και ροφήματα. Αποτελεί επίσης συστατικό της κοινής επιτραπέζιας ζάχαρης.
Διαπιστώθηκε ότι το σάκχαρο μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους, με την επίδραση αυτή να αποδεικνύεται καθοριστική ιδιαίτερα για τους εφήβους. Κατά την εφηβεία διαμορφώνεται ο μηχανισμός αντίδρασης στο στρες. Εάν λοιπόν ο μηχανισμός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος, μπορεί μελλοντικά η κατάσταση της ψυχικής υγείας να επιδεινωθεί.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Έμορι κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα έπειτα από εκτενείς δοκιμές που πραγματοποίησαν σε ποντίκια.
πηγή: onmed.gr