ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024 - 5:57:27μ.μ.
20
Ιανουαρίου

Πώς να ξεπαγώσετε το κοτόπουλο με ασφάλεια

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι αν η διαδικασία δεν γίνει σωστά - Προσοχή στα τροφιμογενή νοσήματα

Πόσες φορές σκεφτήκατε τελευταία στιγμή ότι θέλετε να μαγειρέψετε κοτόπουλο, αλλά το κρέας ήταν ακόμα στην κατάψυξη; Η σωστή απόψυξη είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας καθώς τα τροφιμογενή νοσήματα, όπως λέγονται, μπορούν να γίνουν άκρως επικίνδυνα και συνήθως δεν τα αξιολογούμε ως τέτοια μέχρι τη στιγμή που θα αρρωστήσουμε. Σύμφωνα μάλιστα με το FoodSafety.gov κάθε χρόνο πεθαίνουν στις ΗΠΑ 3.000 Αμερικανοί από αυτά.

 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τροφιμογενές νόσημα είναι κάθε νόσημα που προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμου ή νερού και συνολικά υπάρχουν περισσότερα από 250 είδη. Τα συχνότερα αναγνωριζόμενα είναι αυτά που προκαλούνται από τα βακτήρια Campylobacter spp., Salmonella spp., Shigella spp. και εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο (EHEC), καθώς και από μια ομάδα ιών που είναι γνωστοί με την ονομασία Noroviruses.
Το να μάθετε πώς να ξεπαγώνετε σωστά το κοτόπουλο διαρκεί μόλις λίγα λεπτά. Έτσι και τη γεύση θα διατηρήσετε ακέραιη και δεν θα διακινδύνευσετε την ασφάλειά σας.

 

Οι κίνδυνοι


Το κοτόπουλο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία αν δεν το χειριστείτε σωστά. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), τα στελέχη βακτηρίων που είναι πιο πιθανό να βρεθούν στο ωμό κοτόπουλο είναι η σαλμονέλα, το staphylococcus aureus. E.coli, Listeria monocytogenes.

 

Οι σωστές πρακτικές απόψυξης και το μαγείρεμα του κοτόπουλου σε εσωτερική θερμοκρασία 74ºC, όπως αναφέρει το Healthline, θα μειώσουν σημαντικά τους κινδύνους.

 

Τι δεν πρέπει να κάνετε:

 

Μην ξεπαγώνετε το κρέας στον πάγκο της κουζίνας σας. Τα βακτήρια ευδοκιμούν σε θερμοκρασία δωματίου.
Μην ξεπλένετε το κοτόπουλο κάτω από τρεχούμενο νερό καθώς εκτοξεύονται βακτήρια στην κουζίνα, οδηγώντας σε μόλυνση.
4 τρόποι απόψυξης
Φούρνος μικροκυμάτων
Αυτή είναι η ταχύτερη μέθοδος, αλλά υπάρχει κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάτε: το κοτόπουλο πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως μόλις το ξεπαγώσετε στον φούρνο μικροκυμάτων. Και αυτό γιατί τα μικροκύματα θερμαίνουν τα πουλερικά σε θερμοκρασία μεταξύ 4,4 και 60ºC, στην οποία ευδοκιμούν τα βακτήρια. Μόνο το μαγείρεμα του κοτόπουλου στις κατάλληλες θερμοκρασίες θα σκοτώσει τα δυνητικά επικίνδυνα βακτήρια.

 

Κρύο νερό

 

Αυτός ο τρόπος μπορεί να σας πάρει περίπου 2-3 ώρες. Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε μια στεγανή πλαστική σακούλα. Αυτό θα εμποδίσει το νερό να καταστρέψει τον ιστό του κρέατος καθώς και τυχόν βακτήρια να μολύνουν το φαγητό.

Γεμίστε ένα μεγάλο μπολ ή το νεροχύτη της κουζίνας σας με κρύο νερό. Βυθίστε το κοτόπουλο σε σακούλα. Αλλάζετε το νερό κάθε 30 λεπτά.

 

Ψυγείο


Αυτή η μέθοδος απαιτεί τον περισσότερο χρόνο, αλλά είναι η πιο ενδεδειγμένη. Το κοτόπουλο συνήθως χρειάζεται μια ολόκληρη ημέρα για να ξεπαγώσει, οπότε προγραμματίστε τα γεύματά σας εκ των προτέρων. Αφού αποψυχθούν τα πουλερικά μπορούν να παραμείνουν στο ψυγείο για μία ή δύο ημέρες πριν από το μαγείρεμα.

 

Μην ξεπαγώσετε καθόλου

 


Σύμφωνα με το USDA είναι απολύτως ασφαλές να μαγειρέψετε το κοτόπουλο χωρίς να το ξεπαγώσετε. Το μειονέκτημα είναι ότι θα μαγειρευτεί σε περισσότερο χρόνο (συνήθως +50%).

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

 

Διαβάστηκε 35 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα