ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 9:08:59π.μ.
31
Μαρτίου

Κορονοϊός: 65 νέοι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα – Στους 75 οι διασωληνωμένοι

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

 Μείωση παρουσίασε την εβδομάδα 20-26 Μαρτίου η θετικότητα του κορονοϊού και της γρίπης στην κοινότητα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV).

 

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

 

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, το ίδιο και ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 75. Καταγράφηκαν 65 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη (εύρος 53-96 έτη).

 

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υπο-παραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Όμικρον, με τη ΒΑ.2 να υπερτερεί . Η υπο-παραλλαγή BQ.1.1 ήταν η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.5 (70%). Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (63%), ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή CH.1.1 (23%) και την υπο-παραλλαγή BA.2.75 (9%).

 

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 5 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

 

Ιός της γρίπης


Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση στα δείγματα από την ΠΦΥ (sentinel). Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν δηλώθηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά από την αρχή επιτήρησης της γρίπης νοσηλεύτηκαν 65 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 22 θάνατοι. Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 321 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 282 (88%) ήταν στελέχη τύπου Α και 39 (12%) στελέχη τύπου Β ✓ από τα 280 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, 257 (92%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 23 (8%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1). Κατά τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται υπερτέρηση του ιού γρίπης τύπου Β.

 

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

 

Καταγράφηκε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα που αφορά τις ηλικίες άνω των 5 ετών.

 

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV


Η θετικότητα παρέμεινε στα ίδια χαμηλά επίπεδα.

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

 

 

Διαβάστηκε 46 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα