ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 19 Μαΐου 2024 - 9:41:21π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
28
Δεκεμβρίου

Πτώση 8,3% στο Χριστουγεννιάτικο τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων λόγω capital controls και φόρων

Πτώση 8,3% στο Χριστουγεννιάτικο τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων

 καταγράφει η ΕΣΕΕ.    

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο φετινός τζίρος θα είναι μειωμένος κατά 8,3% σε σχέση με τον περσινό Δεκέμβριο.  

 

Οι λόγοι:  

 

-Οι παρενέργειες από την επιβολή των Capital Controls στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους, αν και βαίνουν σταδιακά μειούμενες με τις επιχειρήσεις να επιδεικνύουν υψηλό βαθμό προσαρμοστικότητας, συνεχίζουν να αποτελούν περιοριστικό παράγοντα της προώθησης και ανάπτυξης του εγχώριου επιχειρείν.  

 

-Η πληθώρα φορολογικών υποχρεώσεων που πρέπει να διευθετηθούν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου (3η δόση ΕΝΦΙΑ, πληρωμή τελών κυκλοφορίας 2016, δόση στο πλαίσιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, καταβολή ΦΠΑ για τις μεγάλες επιχειρήσεις), συνιστά ανασταλτικό παράγοντα της τόνωσης της δαπάνης του καταναλωτικού κοινού, που παρατηρείται διαχρονικά στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάθε έτους.  

 

-Η διαπιστωμένη μεταρρυθμιστική κόπωση φορέων τόσο του Ιδιωτικού όσο και του Δημόσιου τομέα, σαν αποτέλεσμα των υπέρμετρων απαιτήσεων, δημοσιονομικού κυρίως χαρακτήρα, που εγείρουν οι δανειστές μας, αποσυντονίζουν την Αγορά και διαμορφώνουν ένα κλίμα αβεβαιότητας και συνεχούς αναβλητικότητας.  

 

-Η εικόνα για το σύνολο του έτους και το σύνολο της οικονομίας επιτρέπει, πάντως, μια συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς εκτιμάται μια αύξηση 2% για την καταναλωτική δαπάνη- σε σταθερές τιμές- και από τα 127,1 δισ. ευρώ του 2014, το σύνολο της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2015 ενδέχεται να πλησιάσει τα 130 δισ. ευρώ και τα επίπεδα του 2012.  

 

Όπως επισημαίνει, πάντως, η ΕΣΕΕ, η αύξηση αυτή των περίπου 2,7 δισ. ευρώ δεν προστίθεται στο τζίρο του λιανικού εμπορίου που φαίνεται να έχει ετήσιες απώλειες περίπου 1,33 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκ. ευρώ από την εορταστική περίοδο του φετινού Δεκεμβρίου. Η ποσοστιαία βεβαίως αρνητική μεταβολή από το 2009 με τα 158,9 δις ευρώ, τα 148,7 δισ. ευρώ του 2010, τα 137,4 δισ. ευρώ του 2011, τα 129,3 δισ. ευρώ του 2012, τα 127,5 δισ. ευρώ του 2013 και μέχρι τα 127,1 δισ. ευρώ του 2014, καταδεικνύει τη κατακόρυφη πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 20%.

 

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 193 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα