ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024 - 11:08:49μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
01
Ιουνίου

Άσκηση στην τρίτη ηλικία και προσδόκιμο ζωής

Κατηγορία Fitness

Η συστηματική άσκηση στην τρίτη ηλικία αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 5 χρόνια, υποστηρίζουν επιστήμονες από τη Νορβηγία.


Αναλύοντας στοιχεία από 5.700 ηλικιωμένους συμπατριώτες τους διαπίστωσαν πως όσοι συνήθιζαν να γυμνάζονται επί 3 ώρες την εβδομάδα ζούσαν κατά μέσον όρο 5 χρόνια περισσότερα απ' όσα οι συνομήλικοί τους οι οποίοι έκαναν καθιστική ζωή.


Μάλιστα το όφελος αυτό παρείχε τόσο η ελαφρά όσο και η έντονη γυμναστική, γράφουν στην «Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής» (BJSM) οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο.


Όπως εξηγούν, οι εθελοντές τους είχαν ηλικία 68 έως 77 ετών όταν άρχισε η μελέτη και άλλοι είχαν ελάχιστη έως καθόλου φυσική δραστηριότητα, ενώ άλλοι γυμνάζονταν συστηματικά.


Όσοι αφιέρωναν λιγότερο από μία ώρα την εβδομάδα σε ελαφρές φυσικές δραστηριότητες δεν αποκόμιζαν κάποιο όφελος στην επιβίωση.


Όσοι όμως αφιέρωναν 30 λεπτά την ημέρα επί έξι ημέρες την εβδομάδα σε οποιασδήποτε εντάσεως φυσική δραστηριότητα, είχαν κατά 40% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν στη διάρκεια των 11 ετών που τους παρακολουθούσαν οι ερευνητές.


«Ακόμα και οι εθελοντές που ήταν 70άρηδες κατά την έναρξη της μελέτης, είχαν 5 χρόνια μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης όταν γυμνάζονταν συστηματικά», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.


Και προσθέτουν ότι «τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η φυσική δραστηριότητα είναι εξίσου ωφέλιμη με την διακοπή του καπνίσματος στη μείωση της θνησιμότητας στους ηλικιωμένους».

 

Τα νέα ευρήματα αφορούν αμιγώς την άσκηση στην τρίτη ηλικία, καθώς οι ερευνητές δεν εξέτασαν το επίπεδο δραστηριότητας των εθελοντών τους σε νεότερες ηλικίες.

 

 

πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 121 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα