ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Σάββατο, 18 Μαΐου 2024 - 9:53:29μ.μ.
05
Μαΐου

Αυτές είναι οι 8 καλύτερες φλούδες φρούτων και λαχανικών για την υγεία σας

Οι φλούδες είναι μία πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών που συχνά παραβλέπουμε

Μπορεί να συνηθίζετε να ξεφλουδίσετε τα αγαπημένα σας φρούτα και λαχανικά για να φτάσετε στη νόστιμη και ζουμερή τους σάρκα, όμως οι φλούδες είναι ένας θησαυρός θρεπτικών ουσιών, βιταμινών και φυτικών ινών και προσθέτουν μια ευχάριστη υφή και πλούσια γεύση στα γεύματα.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς που μίλησαν στο VeryWellHealth, οι φλούδες πολλών φρούτων και λαχανικών είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο και μαγνήσιο, ενισχύοντας τη θρεπτική αξία της διατροφής σας.

 

Στην πραγματικότητα, σημειώνει η Theresa Gentile, Εθνική Εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, «οι φλούδες είναι μια αναξιοποίητη πηγή διατροφής. Περιέχουν ποικιλία υγιεινών συστατικών που οι άνθρωποι συνήθως πετούν».

 

Ντομάτα
Η φλούδα ντομάτας είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, το οποίο βοηθά στην ενίσχυση του κολλαγόνου και προστατεύει από ηλιακές βλάβες, αφήνοντας το δέρμα πιο λείο και νεανικό. Έχει 2,5 φορές περισσότερο λυκοπένιο από τον πολτό. Όσον αφορά τα μικροθρεπτικά συστατικά, προσφέρει επίσης άφθονα, συμπεριλαμβανομένου του ψευδαργύρου, του μαγγανίου και του χαλκού.

 

Εσπεριδοειδή
Η κατανάλωση φλούδας εσπεριδοειδών (ακόμη και ως ξύσμα) θεωρείται θρεπτική επιλογή. Περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες από το εσωτερικό του φρούτου, γεγονός που βοηθά στην πέψη και προάγει την υγεία του εντέρου. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και διάφορα βιοφλαβονοειδή, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις και ανοσοενισχυτικές ιδιότητες. Διαθέτει επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και ενισχύουν την υγεία του δέρματος.

 

Πατάτα
Η φλούδα πατάτας περιέχει υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C, καλίου, φυλλικού οξέος, μαγνησίου και φωσφόρου σε σύγκριση με την αποφλοιωμένη πατάτα. Παρέχει επίσης πρόσθετες ίνες, συμβάλλοντας στην υγεία και τον κορεσμό του εντέρου. Περιέχει επίσης πολλές βιολειτουργικές ενώσεις. Μελέτες έχουν δείξει πως το εκχύλισμα φλούδας πατάτας διεγείρει τη σύνθεση κολλαγόνου τύπου Ι, ένα αποτέλεσμα που μπορεί να έχει αντιγηραντικά οφέλη. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση.

 

Κοιτάξτε όμως προσεκτικά το χρώμα της φλούδας της πατάτας. Οι πράσινες πατάτες περιέχουν σολανίνη, μια φυσική τοξίνη που μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πονοκεφάλους και σε σοβαρές περιπτώσεις, νευρολογικά προβλήματα.

 

Καρότα
Η φλούδα τους είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, όπως βήτα-καροτένιο και πολυακετυλένια, και άλλα ευεργετικά φυτοθρεπτικά συστατικά. Το βήτα-καροτένιο, το οποίο το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας της όρασης, του δέρματος και του ανοσοποιητικού. Τα αντιοξειδωτικά που περιλαμβάνουν, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες, μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, ακόμη και του καρκίνου. Η μόνη προειδοποίηση; Απλά φροντίστε να τα πλύνετε πολύ καλά πριν τα καταναλώσετε!

 

Μήλο
Η φλούδα του μήλου ξεχωρίζει ως μία από τις πιο ευεργετικές, καθώς αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών και μετάλλων, κυρίως βιταμίνης C και καλίου, τα οποία είναι απαραίτητα για τη γενική υγεία. Οι φλούδες μήλου είναι επίσης πλούσιες σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη πέψη και διαχείριση βάρους. Περιέχουν επίσης σημαντικά αντιοξειδωτικά και φυτικές ενώσεις (όπως κερσετίνη, κατεχίνη και χλωρογενικό οξύ) που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών και στην προαγωγή της υγείας της καρδιάς.

 

Σταφύλια
Η φλούδα των σταφυλιών είναι μία πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της ρεσβερατρόλης, των ανθοκυανινών και των φλαβονοειδών. Αυτές οι ενώσεις είναι γνωστές για την ικανότητά τους να καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και να μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα. Η ρεσβερατρόλη, ειδικότερα, έχει συνδεθεί με ποικίλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της υγείας της καρδιάς και της προστασίας από ορισμένους τύπους καρκίνου. Επιπλέον, οι ίνες που βρίσκονται στις φλούδες των σταφυλιών προωθούν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου.

 

Καρπούζι
Η φλούδα του καρπουζιού περιέχει κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αλλά και σε βιταμίνες C και B6, οι οποίες προσφέρουν ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

 

Η φλούδα μπορεί να αναμιχθεί σε smoothies ή να την κόψετε σε κύβους και να την προσθέσετε σε σαλάτες. Αυτή η κίνηση ενισχύει τα θρεπτικά συστατικά στο πιάτο σας. Πριν το καταναλώσετε, πλύνετε καλά το καρπούζι για να αφαιρέσετε τυχόν φυτοφάρμακα ή άλλες ακαθαρσίες.

 

Ακτινίδιο
Η φλούδα του ακτινίδιου διπλασιάζει την ποσότητα των ινών και των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη Ε, βιταμίνη C και πολυφαινόλες. Μελέτη του 2020 που εξέτασε τα αποτελέσματα της κατανάλωσης τριών ακτινιδίων SunGold, τόσο με όσο και χωρίς τη φλούδα, επιβεβαιώνει τα οφέλη για την υγεία από τη φλούδα. Η κατανάλωσή της φάνηκε να οδηγεί σε χαμηλότερη φλεγμονή και ευεργετικές επιδράσεις στη γαστρεντερική υγεία.

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 22 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα