ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 30 Απριλίου 2024 - 9:28:27π.μ.
30
Μαρτίου

1974, Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι στην Κύπρο - Νίκος Ε. Νεοκλέους

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Άρχισα να γράφω τη δική μου μαρτυρία για τα γεγονότα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο από το 1974.

Σαν βάση είχα ένα μικροσκοπικό ημερολόγιο που κουβαλούσα μαζί μου και σημείωνα κάποια γεγονότα επιγραμματικά, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Τότε δεν είχαμε υπολογιστές. Έγραφα μερικές σελίδες κι ύστερα σταματούσα. Συνέχιζα μετά από λίγα χρόνια αλλά μεγάλη πρόοδος δεν υπήρχε. Ο λόγος ήταν γιατί αυτά τα βιώματα είναι τραυματικά και το να τα επαναφέρεις στη μνήμη σου και να τα βάζεις στο χαρτί δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Τώρα όμως το αποφάσισα. Αυτό το βιβλίο πρέπει να ολοκληρωθεί και να εκδοθεί. Γράφω τα γεγονότα όπως τα θυμάμαι. Πρόθεσή μου να είμαι αντικειμενικός στην καταγραφή των γεγονότων και να αποφύγω την έκφραση προσωπικών απόψεων, προκειμένου να μην επηρεαστεί ο αναγνώστης με οποιονδήποτε τρόπο. Επειδή σε αυτή την πορεία μου κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος και της εισβολής, για ένα σημαντικό μέρος της διαδρομής, μαζί μου ήταν ο αδελφός μου ο Χριστάκης, παραθέτω αυτούσια και τη δική του μαρτυρία για τα γεγονότα του 1974. Η νέα γενιά δεν γνωρίζει και πολλά πράγματα για τα γεγονότα που μας οδήγησαν στην τραγωδία του 1974, γι' αυτό και θεώρησα σωστό να γράψω περιληπτικά, ως εισαγωγή, λίγα λόγια για την τότε κατάσταση, για το κλίμα που επικρατούσε και για το πώς οδηγηθήκαμε στο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Για το πώς, κατά τη γνώμη μου, βγάλαμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια." Νίκος Ε. Νεοκλέους

 

"Η ιστορική μαρτυρία καταγράφει γεγονότα και εμπειρίες που αλλιώς θα μπορούσαν να χαθούν. Διατηρεί την ιστορία ζωντανή και προσφέρει πηγή γνώσης στις μελλοντικές γενεές. Μας επιτρέπει να κατανοήσουμε το παρελθόν με πιο βαθύ τρόπο, το πώς εξελίχθηκαν γεγονότα και καταστάσεις. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον συγγραφέα Νίκο Ε. Νεοκλέους που επέλεξε να εκδώσει το συγκεκριμένο έργο σε ηλεκτρονική μορφή, eBook, προσφέροντάς τό ελεύθερα και δωρεάν προς ανάγνωση, μελέτη, έρευνα, ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και της Ελλάδας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ιστορικής και κοινωνικής ταυτότητας. Οι αληθινοί ήρωες του βιβλίου εμπνέουν και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη μέσα από τις εμπειρίες και τις προκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει και ξεπεράσει στο παρελθόν. Ο προικισμένος συγγραφέας με καθαρή ματιά συμβάλλει στην αποκατάσταση της αλήθειας, στη διόρθωση παραπλανητικών και εσφαλμένων πληροφοριών που ενδεχομένως να διαδίδονται για συγκεκριμένα γεγονότα αυτής της περιόδου. Το «1974 – Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι στην Κύπρο» ήρθε για να μείνει! Ένα διαχρονικό ανάγνωσμα."

 

Το παρόν πόνημα του Νίκου Ε. Νεοκλέους με τίτλο "1974: Ένα αλλιώτικο καλοκαίρι στην Κύπρο", κυκλοφορεί ως ηλεκτρονική έκδοση e-Book από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, προσφέρεται ελεύθερα – δωρεάν σε φιλαναγνώστες και βιβλιόφιλους μέσα από τον διαδικτυακό κόμβο www.cultural-association.org του ΣΠΕΚ, ως έργο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, με ιδιαίτερη έμφαση και ενσυναίσθηση προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τους συνανθρώπους μας με αναπηρία και ειδικές δεξιότητες, όσους διαμένουν σε δυσπρόσιτες – ακριτικές περιοχές, αλλά και σε αυτούς που αναζητούν επαφή με τη γλώσσα και τον πολιτισμό ευέλικτα, συνοπτικά και περιεκτικά λόγω έλλειψης χρόνου, απόστασης και ειδικών συνθηκών. Παράλληλα διατίθεται ως ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό, επιμορφωτικό, ερευνητικό και ψυχαγωγικό εργαλείο σε εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς, ερευνητές, μελετητές και λάτρεις του καλού, ώριμου βιβλίου.

 

Το εξώφυλλο που κοσμεί το βιβλίο είναι γραφιστική δημιουργία της Σοφίας Παταμίτου, ενώ τα εσωτερικά ζωγραφικά έργα είναι του ίδιου του συγγραφέα, Νίκου Ε. Νεοκλέους. Η επιμέλεια και η προσαρμογή έγινε από την εκλεκτή φιλόλογο Εύα Νεοκλέους. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές για τούτη την ποιοτική έκδοση!

 

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά
Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

 

 

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ, ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΝΙΚΟΥ Ε. ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ

 

 

 

 

Ο Νίκος Νεοκλέους γεννήθηκε στην Κύπρο, στο χωριό Επισκοπή της Επαρχίας Πάφου, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από όπου πήρε Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού. Έζησε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου ως πρωτοετής φοιτητής. Το καλοκαίρι του 1974 έλαβε μέρος ενάντια στο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές με τίτλους: «Χωρίς προσανατολισμό» και «Όταν χαράζει...» που κυκλοφόρησαν το 2022, από τις Εκδόσεις «Αρχύτας» στη Σειρά Ποίησης ΣΠΕΚ/»Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου». Στις δύο πιο πάνω ποιητικές συλλογές περιλαμβάνονται και πίνακες ζωγραφικής του συγγραφέα, ο οποίος ασχολείται παράλληλα και με τη ζωγραφική. Ο Νίκος Νεοκλέους εργάστηκε επί σειρά ετών στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και συμμετείχε στην κατασκευή των μεγάλων υδατικών έργων της Κύπρου. Επίσης έκαμε παρουσιάσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου για την διαχείριση των υδατικών πόρων, σε συνθήκες λειψυδρίας, μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σήμερα είναι Διευθυντής στην εταιρία CHREN NEOKLEOUS LLC Design Consultants με έδρα τη Λεμεσό και Πρόεδρος του Κυπριακού Υδατικού Συνδέσμου. Διετέλεσε, επίσης, Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου.

Διαβάστηκε 21 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα