ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024 - 8:36:01π.μ.
26
Ιανουαρίου

"Ένας αρχαίος κωμικός ποιητής από την Πάφο: ο Σώπατρος": Διάλεξη από τον Καθηγητή κ. Βάιο Λιαπή στο Σπίτι της Κύπρου

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Με τη διάλεξη του Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή κ. Βάιου Λιαπή, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα Ένας αρχαίος κωμικός ποιητής από την Πάφο: ο Σώπατρος, αρχίζει την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 18:00, στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα, η «Σειρά Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου».

Χαιρετισμό θα απευθύνουν, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος κ. Ηρακλής Ζαχαριάδης.


Ο νέος αυτός κύκλος διαλέξεων συνδιοργανώνεται από το Σπίτι της Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος, και πραγματοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας και γόνιμης σύμπραξης των τριών φορέων με στόχο την ανάδειξη θεμάτων εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος που αφορούν στην Κύπρο.


Για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος και μέχρι τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθούν συνολικά πέντε διαλέξεις. Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη. Με την ολοκλήρωση του κύκλου διαλέξεων, βεβαιώσεις παρακολούθησης θα χορηγηθούν από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε όσους θα παρακολουθήσουν τη Σειρά.


Όπως αναφέρει ο κ. Λιαπής, ο Σώπατρος από την Πάφο (4ος/3ος αιώνας π.Χ.) είναι από τους ελάχιστους Κύπριους δραματουργούς της αρχαιότητας για τους οποίους έχουν σωθεί στοιχειώδεις πληροφορίες, οι οποίες, ωστόσο, είναι, ως επί το πλείστον, αινιγματικές. Ιδιαίτερα δύσκολο είναι το πρόβλημα της ειδολογικής κατάταξής του: στις αρχαίες πηγές αναφέρεται ως παρωδός, φλυακογράφος ή κωμικός. Στο πλαίσιο της διάλεξης αυτής, θα έχουμε, μεταξύ άλλων, την ευκαιρία να δούμε τι σημαίνει ο καθένας από τους όρους αυτούς και θα διαπιστώσουμε ότι ο Σώπατρος υπήρξε κατά πάσα πιθανότητα παρωδός, δηλαδή συγγραφέας παρωδιών (κωμικών παραλλαγών) γνωστών έργων της κλασικής τραγωδίας, ακόμη και του ομηρικού έπους.


Ο κ. Βάιος Λιαπής είναι Καθηγητής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεατρικές Σπουδές του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Γλασκώβης. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Κύπρου, Μοντρεάλ, Πατρών και ως Επισκέπτης Καθηγητής στην École Normale Supérieure (Παρίσι). Έχει διατελέσει εταίρος του Institute for Advanced Study (Princeton) και επισκέπτης ερευνητής στα Πανεπιστήμια του Princeton, του Cincinnati και του Toronto. Έχει δώσει περισσότερες από 50 διαλέξεις σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής και έχει διευθύνει ερευνητικά προγράμματα στον Καναδά και στην Κύπρο. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και άρθρα σχετικά με την τραγωδία του 5ου και του 4ου αιώνα π.Χ., την αρχαία ελληνική σοφιολογική γραμματεία, την αρχαία ελληνική θρησκεία, την επιβίωση της αρχαίας τραγωδίας κτλ. Το πιο πρόσφατο από τα βιβλία του είναι το A Commentary on the ‘Rhesus’ Attributed to Euripides (Oxford University Press, 2012).

Διαβάστηκε 284 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα