ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 9:40:47π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
21
Ιουνίου

Να τηρηθεί ο στόχος για πλεονάσματα 3,5% ζητά ο Ρέγκλινγκ

Να τηρηθεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, καθώς αυτός αποτελεί μέρος της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, ζήτησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο- και αφού είχε προηγηθεί η συνάντησή του με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα-, ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι η συμφωνία για 3,5% του ΑΕΠ έχει επιτευχθεί από πέρυσι σε επίπεδο αρχηγών κρατών της ευρωζώνης και υπουργών Οικονομικών, με τη σύμφωνη γνώμη τόσο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όσο και του κ. Τσακαλώτου.

 

Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν πρέπει ο στόχος αυτός να μειωθεί στο 2% του ΑΕΠ ή και στο 1,5% του ΑΕΠ (που ζητεί το ΔΝΤ), ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι «εγώ θα πρέπει να σεβαστώ αυτή τη συμφωνία», προσθέτοντας πως «δεν ειπώθηκε η διάρκεια (του 3,5% του ΑΕΠ) αλλά σίγουρα είναι για πάνω από έναν χρόνο».

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δύο παράλληλες διαδικασίες, μια για την ελάφρυνση του χρέους και μια για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, θα βρίσκονται σε εξέλιξη έως το τέλος του χρόνου.

 

Ειδικά για το ζήτημα του χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ στις παραδοχές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τη δυναμική του χρέους, αποφεύγοντας να προβλέψει την κατάληξη των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. «Δεν θέλω να πω ότι το ΔΝΤ κάνει λάθος», ανέφερε, σημειώνοντας, όμως, ότι οι ευρωπαϊκές παραδοχές και προβλέψεις είναι πιο ρεαλιστικές, παρά τη μεγάλη δόση αβεβαιότητας που εμπεριέχει κάθε μακροπρόθεσμη πρόβλεψη. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις προβλέψεις ότι η διαδικασία δεν θα τελειώσει πριν από το τέλος του έτους, εμμένοντας στην άποψή του ότι ήδη έχουν γίνει πολλά για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σημείωσε δε ότι ο ESM έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή των βραχυχρόνιων μέτρων διαχείρισης του χρέους.

 

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η λύση, εάν βρεθεί, θα βρεθεί την τελευταία στιγμή. «Τα καλά νέα είναι ότι το Eurogroup βρίσκει συνήθως λύση. Το κακό είναι ότι τη βρίσκει την τελευταία στιγμή, μετά τα μεσάνυχτα», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας ότι και πριν από τις 24 Μαΐου δεν ήταν προφανές ότι θα υπάρξει συμφωνία. «Δεν συμβουλεύω τους δημοσιογράφους να κρατήσουν την αναπνοή τους έως τότε, διότι μπορεί η λύση να βρεθεί πάλι την τελευταία στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.

 

Ο επικεφαλής του ESM δήλωσε παράλληλα ότι σήμερα εκταμιεύεται η πρώτη δόση των 7,5 δισ. ευρώ (εκ των οποίων το 1,8 δισ. ευρώ θα οδεύσει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες) και παρέσχε τη διαβεβαίωση ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα όσο η χώρα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Ο ESM είναι μακροχρόνιος εταίρος και ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας (με χαμηλότοκα δάνεια με επιτόκιο περίπου 0,8% και για 32 έτη), ανέφερε, και στο πλαίσιο αυτό θέλει να πετύχει η Ελλάδα.

 

 

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 166 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα