ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 28 Απριλίου 2024 - 7:39:54π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
04
Δεκεμβρίου

«Διαθέσιμο φως» από τρεις θρύλους της αμερικανικής τέχνης

Κατηγορία Μουσική

Τρία ιερά τέρατα της πρωτοπορίας της αμερικανικής τέχνης, ο συνθέτης John Adams, η χορογράφος Lucinda Childs και ο αρχιτέκτονας Frank Gehry, αναβιώνουν μια από τις πιο εμβληματικές χορογραφίες στην ιστορία του μοντέρνου χορού, το «Available light», στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στις 5, 6 και 7 Δεκεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ.

Προϊόν μιας εποχής, όπου κυριαρχούσαν οι πειραματικές συνεργασίες μεταξύ ιδιοφυών δημιουργών, το «Available light», το θρυλικό έργο που είχε σφραγίσει την πρώτη και μοναδική συνεργασία των τριών καλλιτεχνών, το 1983, αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά στοιχεία του καθενός, αλλά και την κοινή τους αισθητική στις πειραματικές προσεγγίσεις.


Ζωντανός θρύλος του μοντέρνου χορού

 

Η Lucinda Childs, η οποία παρουσιάζει για πρώτη φορά έργο της στην Ελλάδα, είναι ζωντανός θρύλος του μοντέρνου χορού. Υπήρξε μαθήτρια του αστέρα της παγκόσμιας χορευτικής σκηνής, Merce Cunningham, και σημαντικό μέλος της πρωτοποριακής χορευτικής ομάδας Judson, που έφερε επανάσταση στον χορό, στις αρχές των 60’s. Το 1976, συνεργαζόμενη - ως χορογράφος και περφόρμερ - με τον Robert Wilson και τον Philip Glass, στην πεντάωρης διάρκειας όπερα «Einstein on the beach», απέδειξε ότι χορογραφεί με την ίδια ευκολία ρηξικέλευθα σόλο ή ομαδικά κομμάτια για όπερα, αλλά και ότι διαθέτει ένα σπάνιο υποκριτικό ταλέντο. Ο Wilson έχει δηλώσει για την Childs πως έχει μέσα της «τόσα αντίθετα… μαλακά και σκληρά, φυσικά και αφύσικα», ενώ η ίδια ανέφερε ότι αυτό, που την οδήγησε στον Wilson, ήταν η όρεξή της για το ασυνήθιστο, το διαφορετικό.

 

Πολυβραβευμένος μετα - μινιμαλιστής συνθέτης

 

Ο John Adams, πολυβραβευμένος μετα - μινιμαλιστής συνθέτης, κινείται εξίσου άνετα μεταξύ της ηλεκτρονικής μουσικής (όπως αυτή, που συνέθεσε για το συγκεκριμένο έργο και έχει τίτλο «Lightover water») και έργων για μουσική δωματίου, κινηματογραφικά σάουντρακ ή σύγχρονες όπερες. Έγινε ευρύτερα γνωστός με τη σύγχρονη όπερα «Nixon in China», το 1987. Αν και το συγκεκριμένο έργο είχε δεχτεί αντιφατικές κριτικές, κατά γενική ομολογία επανέφερε το ενδιαφέρον του κοινού για την όπερα.

 

Η χορογράφος Lucinda Childs.


Σταρ της αρχιτεκτονικής

 

Ο Frank Gehry είναι σταρ της αρχιτεκτονικής, ευρύτερα γνωστός για το εμβληματικό μουσείο Guggenheim, στο Μπιλμπάο. Σε αυτήν την παραγωγή, ανατρέχει στη νεανική του αγάπη για τα βιομηχανικά υλικά και τις απλές λειτουργικές κατασκευές. Για την πρώτη παράσταση τού «Available light», το 1983, δημιούργησε ένα σκηνικό σε δύο διαφορετικά επίπεδα, από βιομηχανικές πλατφόρμες και αλυσίδες περίφραξης, ενώ το κοινό καθόταν σε κεκλιμένες κερκίδες πάνω στη σκηνή. Στο έργο, χόρευε και η ίδια η Childs, η οποία πλέον, στα 75 της χρόνια, έχει μοιράσει τον ρόλο της σε δύο χορευτές.

 

Αναβίωση μιας ιστορικής χορογραφίας

 

Το έργο «Available light» ήταν παραγγελία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Λος Άντζελες. Το 1983, σε μια περίοδο ανακαίνισής του, το Μουσείο υλοποιούσε site - specific παραγωγές, ενθαρρύνοντας συνεργασίες μεταξύ ανερχόμενων, αλλά και καταξιωμένων καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και συγγραφέων. Η αναβίωση της ιστορικής αυτής χορογραφίας υλοποιήθηκε με την υποστήριξη σημαντικών διεθνών Ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Η πρεμιέρα της αναβίωσης του «Available light» έγινε στις 5 Ιουνίου 2015, στο Walt Disney Concert Hall του Λος Άντζελες, κτήριο που είχε σχεδιάσει ο Frank Gehry, το 2003.

 

Παράλληλες δράσεις

 

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου: masterclass από τη Lucinda Childs και, μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές.

 

Ταυτότητα παράστασης

 

Μουσική: John Adams, χορογραφία: Lucinda Childs, σχεδιασμός σκηνικών: Frank O. Gehry, σχεδιασμός φωτισμών: Beverley Emmons - John Torres, σχεδιασμός κοστουμιών: Kasia Walicka Maimone, σχεδιασμός ήχου: Mark Grey, αναπληρωτής γενικός διευθυντής: Linsey Bostwick, διευθυντής ομάδας: Katie Ichtertz, διεύθυνση παραγωγής: Jeremy Lydic, διευθυντής σκηνής: Jason Kaiser, εκτέλεση παραγωγής: Kaleb Kilkenny - Alisa E. Regas,

 

παραγωγή: Pomegranate Arts, Inc., εκτελεστική παραγωγός: Linda Brumbach. Ερμηνεύει η Lucinda Childs Dance Company με τους: Ty Boomershine, Katie Dorn, Katherine Helen Fisher, Sarah Hillmon, Anne Lewis, Sharon Milanese, Patrick John O’Neill, Matt Pardo, Lonnie Poupard Jr., Caitlin Scranton, Shakirah Stewart.

 

Πληροφορίες

 

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση: λεωφ. Συγγρού 107 - Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15, 18, 25, 36, 45 ευρώ, μειωμένο ή μικρή παρέα (5 - 9 άτομα): 11, 14, 20, 29, 36 ευρώ, μεγάλη παρέα (10 + άτομα): 9, 12, 18, 27, 34 ευρώ, ΑΜΕΑ και άνεργοι: 5 ευρώ, συνοδός ΑΜΕΑ: 10 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: ταμείο Στέγης (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 21:00), καταστήματα: Γερμανός και ΟΤΕSHOP, Ιανός οδού Σταδίου, Παπασωτηρίου (στα καταστήματα Πανεπιστημίου, Mall Μαρούσι, Κηφισιά, McArthur Glen), τηλεφωνικά:  210 9005800, γραμμή Φίλων της Στέγης: 213 0178200 (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 20:00), ηλεκτρονικά: η υπηρεσία print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Τυπώστε το εισιτήριό σας από όπου κι αν βρίσκεστε και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.

 

 

πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστηκε 138 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα