ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 7 Μαΐου 2024 - 12:06:50μ.μ.
23
Οκτωβρίου

Ελληνοτουρκικά, ενέργεια και επενδύσεις στο επίκεντρο της επίσκεψης Σολτς στην Ελλάδα

Κατηγορία Πολιτική

Ικανοποίηση στην Αθήνα για τη στήριξη απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

 

Mια συνάντηση που έχει πολλά ειδικά χαρακτηριστικά θα είναι αυτή του Καγκελαρίου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη 27 Οκτωβρίου.

 

Η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα εκτός επιτήρησης, καθώς αναπτύσσεται και παίζει ενεργό ρόλο στις γεωπολιτικές ανακατατάξεις της ανατολικής Μεσογείου, ενώ αποτελεί σημαντικό πόλο προσέλκυσης επενδύσεων. Ταυτόχρονα, είναι μια χώρα που βιώνει την ενεργειακή κρίση και προσπαθεί να την αντιμετωπίσει προς το παρόν με ίδια μέσα, έχει έναν ιδιαίτερα απειλητικό γείτονα, ο οποίος επιβουλεύεται την κυριαρχία της και για τον λόγο αυτό χτίζει συμμαχίες.

 

Όπως τόνισε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί στο γερμανικό ακροατήριο, ότι η Ελλάδα της προηγούμενης δεκαετίας, που ήταν πάντα μία πηγή προβλημάτων για την Ευρώπη, μια χώρα που είχε δύσκολη σχέση με τη Γερμανία, ανήκει πια στο παρελθόν.

 

Και ο Όλαφ Σολτς μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής ρωτήθηκε για την επίσκεψή του στην Ελλάδα και είπε ότι θα συζητήσει μια «βεντάλια» θεμάτων με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο γνωρίζει ήδη πολύ καλά.

 

«Οι σχέσεις Αθήνας – Βερολίνου μπαίνουν σε άλλες βάσεις. Η Ελλάδα δεν είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης όπως ήταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια που άπλωνε το χέρι και ζητούσε πίστωση χρόνου αλλά ένας αξιόπιστος εταίρος που είναι έτοιμος για στρατηγικές συνεργασίες σε τομείς όπως είναι η ενέργεια και τα εξοπλιστικά, αλλά και μια χώρα που με την οικονομική πολιτική που ασκεί έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον φιλικό στις επενδύσεις», τόνιζε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Newsbeast.

 

Ο Όλαφ Σολτς θα συνοδεύεται από Γερμανούς επιχειρηματίες που δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον να επενδύσουν στη χώρα μας στον τομέα της ενέργειας και κυρίως στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από νωρίς το πρωί της Πέμπτης θα περπατήσει στην Ακρόπολη με τον Γερμανό Καγκελάριο και στις 11.30 θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με κεντρικά θέματα στην ατζέντα τα διμερή ζητήματα Ελλάδας – Γερμανίας, τις τρέχουσες κοινές ευρωπαϊκές εξελίξεις μετά και τη συμφωνία που επήλθε στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.Στην συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

 

Ενδεικτικό της απήχησης που έχει η διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων είναι το γεγονός ότι λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, το Βερολίνο για πρώτη φορά πήρε τόσο ανοικτά θέση υπέρ της χώρας μας. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βόλφγκανγκ Μπούχνερ δήλωσε χαρακτηριστικά πως η χώρα του «δεν θεωρεί σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις εναντίον γειτόνων».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, Σολτς και Μητσοτάκης επικοινωνούν τακτικά συζητώντας τα ελληνοτουρκικά και γενικότερα τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Όσον αφορά στον βασικό στόχο της επίσκεψης Σολτς στην Ελλάδα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι θα δοθεί η δυνατότητα να τεθούν επί τάπητος όλες οι ευρωπαϊκές προκλήσεις, πως είναι θετικό το γεγονός ότι στο θέμα της ενέργειας η Γερμανία μεταπείστηκε και συζητά το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο.

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 39 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα