ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024 - 1:34:27π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
×

Σημείωση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/1228
15
Ιουνίου

TO "ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ" ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

Κατηγορία Παρουσιάσεις

Η ποίηση πάντοτε υπήρχε στη συνείδηση του μέσου αναγνώστη, ως μια πολύμορφη έκφανση πνευματικής έκφρασης και δημιουργίας.

Ανάλογα με το είδος, το ύφος, την εποχή και το βαθμό ικανότητας του ποιητή, το ποίημα υπήρξε ένα μαγικό πνευματικό δημιούργημα, περιβεβλημένο με την άχλη του ονείρου και άλλοτε αποτέλεσε αντικείμενο ακαταλαβίστικης ή ακόμη και σκωπτικής αντιμετώπισης από το κοινό. Τούτο όμως συμβαίνει με όλες της μορφές εκδήλωσης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και ιδίως όσον αφορά την τέχνη. Η ποίηση λοιπόν ως την μέγιστη συμπυκνωμένη και υπερβατική δημιουργική μορφή της λογοτεχνίας, υπόκειται σε αυτήν την κριτική στον υπέρτατο βαθμό.


Στη σύγχρονη κοινωνία, που έχουν την δυνατότητα της έκθεσής τους πολλοί περισσότεροι δημιουργοί άπ’ όσους ο κανόνας της ποιοτικής επιλογής επιβάλλει, πάρα πολλοί ατάλαντοι ποιητές έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν αρνητική εντύπωση στους αναγνώστες, για την ποίηση γενικότερα. Φυσικά ετούτο δεν είναι αντικειμενικό, γιατί είναι απόλυτα φυσικό οι πολλοί να είναι μέτριοι έως κακοί, αλλά κάποιοι είναι πραγματικοί ποιητές και τότε μας μεταφέρουν με τον λόγο τους στο μαγικό κόσμο της γνήσιας ποίησης.


Ένα τέτοιο μαγικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο της ποίησης, μέσα από τον μοναδικό ποιητικό λόγο του Νίκου Ταβουλάρη, στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου με τον τίτλο «Νυν και Αεί», που έγινε την 14η Ιουνίου στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, παρουσία σημαντικών εκπροσώπων της τέχνης και πλήθος φίλων της ποίησης.

 

 

Το νέο βιβλίο του ποιητή προέδρου της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών», είναι μια ποιητική σύνθεση αποτελούμενη από ποιητικά κείμενα σε ελεύθερο στίχο και μικρά ποιητικά πεζά κείμενα. Αποτελείται από τρεις επί μέρους ενότητες και είναι εμπνευσμένο από την Κυπριακή τραγωδία αλλά και από τα δρώμενα στη σύγχρονη ελληνική και παγκόσμια κοινωνία.

 

 

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κυρία Μαρία Χατζηνικολάου,δημοσιογράφος.


Για το «Νυν και Αεί» μίλησαν ο κύριος Τάσος Λέρτας, ομότιμος καθηγητής του παντείου πανεπιστημίου, συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, η κυρία Ελένη Κούβαρη, φιλόλογος, αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πειραιά και η κυρία Εύα χαλκιαδάκη-Παπαδημητρίου, Ποιήτρια, Γενική γραμματέας της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών».

 

 Χαιρετισμό απηύθυναν ο τέως αντιπρόεδρος της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών», Ποιητής, κύριος Κωνσταντίνος Καπελούζος και η κυρία Ειρήνη Μουσταφέλλου, εκπαιδευτικός, πρόεδρος της «Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Ελλάδος».

 

Αποσπάσματα απήγγειλε η Έφορος της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών», ποιήτρια, κυρία Αγγελική Ψακή-Κωβαίου. Ιδιαίτερη αισθητική και πνευματική πραγματικότητα αποτέλεσε η προβολή ειδικά επεξεργασμένου βίντεο με ήχο και εικόνα από τη δημοσιογράφο Ποτούλα Βελουδάκη, στο οποίο η ποιήτρια Ουρανία Μπούρτζινου ερμήνευσε εκτεταμένα αποσπάσματα του έργου. Την εκδήλωση έκλεισε ο Ποιητής, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους φορείς της εκδήλωσης.


Το νέο βιβλίο του Νίκου Ταβουλάρη είναι ένα ποιητικό έργο, που κάνει μια νέα τομή στη σύγχρονη ελληνική ποίηση. Μέσα από τον προσωπικό χαρακτήρα της γραφής ενός πραγματικού λογοτέχνη, αναπτύσσονται άλλοτε υπερβατικά και άλλοτε ρεαλιστικά, πάντοτε με υψηλή αισθητική και φιλοσοφική προσέγγιση, τα υπαρξιακά και κοινωνικά προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου.


Όσοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εμπνευσμένες και τεκμηριωμένες αναφορές των ομιλητών, αλλά και να ακούσουν αποσπάσματα από το έργο, αποχώρησαν από την εκδήλωση έμπλεοι πνευματικής και ψυχικής ευδαιμονίας, όπως μόνο η γνήσια ποίηση μπορεί να προσφέρει.

embed video plugin powered by Union Development
Διαβάστηκε 433 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Έκθεση εικόνων

{gallery}1228{/gallery}

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα